ΕΘΝΙΚΑ

«Ναυάγιο» στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τι θα γίνει με τους Έλληνες στρατιωτικούς

«Ναυάγιο» στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τι θα γίνει με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Εκνευρισμένος ο Έλληνας πρωθυπουργός με την αδιάλλακτη και προκλητική στάση του «σουλτάνου» - Του έκοψε τον… τσαμπουκά όταν τέθηκε το θέμα των Μητρετώδη – Κούκλατζη και ο Ερντογάν απάντησε για τους «8» - «Δεν κάνω παζάρια», η ξεκάθαρη απάντηση του πρωθυπουργού

Όσοι περίμεναν κάποιο αποτέλεσμα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μάλλον απογοητεύτηκαν.

Ο «σουλτάνος» επιβεβαίωσε πως οι έννοιες της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας είναι άγνωστες στο λεξιλόγιό του.

«Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση διήρκησε σχεδόν δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ' ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αρχιπέλαγος.

Πάντως ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μετά τη συνάντηση πως πλέον έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα…

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα από εδώ και πέρα για να προκαλέσει τουλάχιστον την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στην Τουρκία.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι κάτι που ήδη γίνεται και θα πρέπει να ενταθεί. Η αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού θεσμού πρέπει να συνεχιστεί και η πίεση για να ενεργοποιηθεί το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι μόνιμη και έντονη. Αρκούν όλα αυτά; Φοβόμαστε πως όχι.

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το militaire.gr, όσο κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να το “στρογγυλέψει”, έθεσε ξανά θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τους 2 Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Έστω κι αν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Το τουρκικό καθεστώς αν δεν πιεστεί εμπράκτως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων. Κι απ΄ ότι φαίνεται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν έχουν τη διάθεση να πιέσουν τον Ερντογάν με κυρώσεις ούτε καν για τους δικούς τους ομήρους. Πόσο μάλλον για τους δύο Έλληνας.

Δυστυχώς αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του φαίνεται ότι είναι το πιο πιθανό να συμβεί. Ο Τσίπρας είχε πει πως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρά σε χρόνο δοκιμασία.

Διαβάστε επίσης:

Εκβιαστές: Οι Γερμανοί δίνουν τη δόση μόνο με ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα νησιά