ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιαστές: Οι Γερμανοί δίνουν τη δόση μόνο με ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα νησιά

Εκβιαστές: Οι Γερμανοί δίνουν τη δόση μόνο με ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα νησιά

Την ώρα που η Ελλάδα βάζει πλάτη στο προσφυγικό, οι Γερμανοί και το… ιερατείο των Βρυξελλών παίζουν με όρους τοκογλυφίας κάνοντας καψόνια στην ελληνική κυβέρνηση.

ΜΠΟΚΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ - ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Μπορεί οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούμε να είναι σκληροί αλλά, είναι η πραγματικότητα. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να αιτιολογήσουμε τη στάση της Γερμανίας και των Βρυξελλών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, μετά από όσα πέρασε και περνάει ο ελληνικός λαός εξαιτίας της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής τους, μετά τα σοβαρά πλήγματα από την προσφυγική κρίση, οι δανειστές επιμένουν να… βασανίζουν τη χώρα μας αρνούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν με την ιδιότητα των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενέκριναν την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές εθνικές εγκρίσεις.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η καθυστέρηση της δόσης οφείλεται στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησία του Β. Αιγαίου από την 1η Ιουλίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε το γεγονός.

regling

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία ήγειρε ενστάσεις για την καταβολή της δόσης και ζήτησε να υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Ο ίδιος προσέθεσε πως στο συμβούλιο των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η Ελλάδα δεσμεύθηκε πως θα λάβει μέτρα εξοικονόμησης 28 εκατ. ευρώ για να εξισορροπήσει την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτά θα προέλθουν από περικοπές στις πιστώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες για να επιδοκιμάσει την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ και ως τότε θα υπάρχει η έγκριση 18 χωρών από τις 19 της ευρωζώνης.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσπάθησε να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε για την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ. Ο ίδιος με κάποια αμηχανία είπε πως το θέμα έληξε σήμερα καθώς οι κυβερνήτες του ESM ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης.

Ο ίδιος σημείωσε πως η έγκριση της δόσης είναι ένα νέο σημάδι πως η Ελλάδα οδεύει προς την κανονικότητα και επανέλαβε πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα.

Πάντως, κατά την συνέντευξη Τύπου του Eurogroup τονίσθηκε πως η μείωση των συντάξεων θα ισχύσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε για το θέμα πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει τεράστιες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και έχουν δείξει ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. «Ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις, ώστε να μην βλάψει την εμπιστοσύνη που βλέπουμε πως έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στις αγορές», είπε ο Μάριο Σεντένο.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι περικοπές θα γίνουν κανονικά. «Όπως καταλαβαίνω η δέσμευση για τη μείωση των συντάξεων παραμένει στη θέση της», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Ερντογάν: Ελευθερώστε άμεσα τους Έλληνες στρατιωτικούς - Δεν κάνω παζάρια για τους «8»

Survivor spoiler - διαρροή: Οριστικό - Αυτός θα είναι ο μεγάλος νικητής!