ΕΘΝΙΚΑ

Σοβαρό επεισόδιο στη Λέρο: Τούρκοι πυροβόλησαν Έλληνες ψαράδες

Σοβαρό επεισόδιο στη Λέρο: Τούρκοι πυροβόλησαν Έλληνες ψαράδες

Αντιμέτωποι με την προκλητικότητα των Τούρκων βρίσκονται καθημερινά οι Έλληνες αλιείς στα ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους.

Πολεμική πρόκληση με βολές κατά ριπάς - Σε απόγνωση οι Έλληνες ψαράδες απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους

Νέο επεισόδιο έλαβε χώρα στο Αιγαίο με απανωτούς πυροβολισμούς κατά Ελλήνων, κοντά στη Λέρο.

Οι πυροβολισμοί προήλθαν από τουρκικά αλιευτικά, ωστόσο είναι αμφίβολο αν στα αλιευτικά βρίσκονταν μόνο ψαράδες ή εκπαιδευμένοι άνδρες με σχέδιο κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (12/08), κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου.

Όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες, μιλώντας στον Alpha, οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς.

Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που βρέθηκε επιτόπου με δύο σκάφη. Όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Οι Έλληνες αλιείς είναι σε απόγνωση. Αν και συνηθισμένοι στις τουρκικές προκλήσεις, κάνουν πλέον λόγο για πρωτόγνωρα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια.

«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Η επικίνδυνη τακτική των Τούρκων

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Οι κυκλωτικές κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή καθώς, το παραμικρό ατύχημα είναι ικανό να πυροδοτήσει ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τα τουρκικά πλοιάρια, σταδιακά, πλησιάζουν επικίνδυνα στις ακτές Ελληνικών νησιών, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να επανδρώνονται από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και να τελούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, είναι γνωστό ο τουρκικός στρατός και η ΜΙΤ εφοδιάζουν τα τουρκικά αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα (ραντάρ επιφανείας κ.α.) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές, διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Παράλληλα, προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών , σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν τις δράσεις των Τούρκων αλλά επιμένουν να τηρούν αμυντική στάση ώστε να αποφευχθεί ανάφλεξη στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Απαράδεκτη πρόκληση: Τούρκοι ψαράδες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Λέρο (pics-vid)

Φωτιά Εύβοια: Πύρινη κόλαση στο Κοντοδεσπότι – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους (pics+vids)