Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΘΝΙΚΑ

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν θα απαντήσει με κινήσεις εντυπωσιασμού σε Καστελλόριζο και Κύπρο

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Τουρκία | τουρκική οικονομία: Άγρια στριμωγμένος ο «σουλτάνος» με φόντο την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας – Έτοιμος για «ψευτοτσαμπουκάδες» και παιχνίδια φθηνού εντυπωσιασμού με φόντο το Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ – Πού το πάει η Άγκυρα - Κινδυνεύει ή όχι η Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη γείτονα;

Παρομοιάζοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πυγμάχο που βρίσκεται στριμωγμένος στο καναβάτσο του ρινγκ, δεχόμενος απανωτά χτυπήματα, ο διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στο Newsbomb.gr και τον Χρήστο Παναγόπουλο την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα, στον απόηχο της χρεοκοπίας που κήρυξε ο τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» Türk Telekom.

filis

O διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το Newsbomb.gr, ο κ. Φίλης επέμεινε πως η κατάρρευση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου στη γείτονα χώρα, σε συνδυασμό με την διαρκή διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, οδηγεί σε ένα «ντόμινο» αρνητικών οικονομικών εξελίξεων, με δυσμενείς προεκτάσεις ακόμη και για την Ελλάδα.

Ο έμπειρος διεθνολόγος εκτιμά πως ο «σουλτάνος» δεν θα επιχειρήσει να προκαλέσει με τη στάση του ένα νέο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει», υπογραμμίζει ο κ. Φίλης, «πως ο Ερντογάν θα εντείνει μια άκρως επιθετική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και δη στο ενεργειακό μονοπάτι που περιλαμβάνει το Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ».

«Με αυτό τον τρόπο και ειδικότερα εάν οι συνθήκες οδηγήσουν την Τουρκία σε δυσμενέστερες καταστάσεις», συμπληρώνει ο ίδιος, «ο Ερντογάν θα φερθεί σαν μποξέρ στριμωγμένος σε μια γωνία, δηλαδή θα αρχίσει να μοιράζει αριστερά και δεξιά “τυφλά” χτυπήματα, τα οποία θα κινούνται στη λογική του φτηνού εντυπωσιασμού. Αυτά θα έχουν ως στόχο αφενός τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας του, αφετέρου τη συσπείρωση του λαού γύρω του, απέναντι στις “σκοτεινές δυνάμεις” που επιχειρούν να τον ανατρέψουν».

Ακούστε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης: