ΕΘΝΙΚΑ

Ζάεφ: Για πάντα μακεδονική η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων

Ζάεφ: Για πάντα μακεδονική η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων

Σε νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ασεβής και προκλητικός ο Σκοπιανός πρωθυπουργός – Ξέχασε ήδη το «Βόρεια Μακεδονία»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, που έχει ήδη ξεχάσει τις Πρέσπες και τη συμφωνία για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», μίλησε και πάλι για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην γειτονική χώρα.

Η δήλωση Ζάεφ ήλθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης τηλεγραφήματος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που καταδεικνύει πως η ΠΓΔΜ φαινόταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008 με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, όπως και έγινε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό μέσω του δημοψηφίσματος συνιστά ιστορική ευκαιρία για τη χώρα του.

Εκτίμησε πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους και θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».