ΕΘΝΙΚΑ

Σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο: Γιατί τους απελευθερώσαμε τόσο γρήγορα

Σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο: Γιατί τους απελευθερώσαμε τόσο γρήγορα

Κράτησαν πέντε μήνες τους Μητρετώδη και Κούκλατζη και εμείς τους αφήσαμε μετά από λίγες ώρες

Η γρήγορη απελευθέρωση των δύο Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, πιθανόν να προκάλεσε ερωτήματα ή και θυμό σε αρκετούς πολίτες.

Η ταλαιπωρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν ανεξήγητα για μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, προκάλεσε την αγανάκτηση της ελληνικής κοινής γνώμης. Γι΄ αυτό και πολλοί θα ανέμεναν πως οι Τούρκοι που συνελήφθησαν χθες το πρωί, δεν θα επέστρεφαν τόσο γρήγορα στην Τουρκία.

Η ελληνική αντίδραση νομίζουμε ότι ήταν αυτή που έπρεπε. Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία και δεν φιλοδοξεί να γίνει κιόλας. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και η Τουρκία προσπαθεί, μάταια μέχρι στιγμής να προσεγγίσει την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είχε λόγο να “κάνει αντίποινα”, από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι οι 2 Τούρκοι που πέρασαν στο έδαφός μας, δεν μπορούσαν να κατηγορηθούν για κάτι σοβαρό.

Επιπλέον η Ελλάδα με τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας των 2 Ελλήνων στρατιωτικών δεν θα μπορούσε χθες να κάνει κάτι περισσότερο. Τα επιχειρήματά μας για να πετύχουμε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας μέσω της διεθνοποίησης του θέματος ήταν αυτά που χρησιμοποίησαν χθες οι Τούρκοι: κατά λάθος είσοδος στο έδαφός μας, σε αναζήτηση λαθρομεταναστών. Μάλλον θα ερχόμασταν σε δύσκολη θέση και θα καταλήγαμε να τους στέλναμε στην Τουρκία μετά από λίγα 24ωρα. Δεν ξέρουμε πόσο θα ικανοποιούσε αυτό τον εγωισμό μας.

Στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Καμμένος και Ακάρ -η δεύτερη από τις 14 Αυγούστου- αυτά ειπώθηκαν σε γενικές γραμμές και ο ΥΕΘΑ μάλλον θα την …ευχαριστήθηκε αυτή την επικοινωνία, μετά από το πολύμηνο “στρίμωγμα” που είχαμε υποστεί με την αιχμαλωσία των στρατιωτικών μας. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί μιλάνε κι έχουν όπως φαίνεται “γραμμή επικοινωνίας”.

Το αξιόμαχο των ΕΔ δεν κρίνεται από την διπλωματία που ασκεί η χώρα σε τέτοιες περιστάσεις. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αυτό μην το παραβλέπουμε. Η επιλογή να μην μιμηθούμε τις πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν ήταν ορθή, όσο κι αν μας εκνευρίζει η αλήθεια.Την ισχύ μας και την αποφασιστικότητά μας αλλού πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την δείξουμε και να την αποδείξουμε.

Με πληροφορίες από: militaire.gr