ΕΘΝΙΚΑ

Πρόκληση: Ίδρυσαν ΜΚΟ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Πέλλα (photos)

Πρόκληση: Ίδρυσαν ΜΚΟ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Πέλλα (photos)

Σκοπιανό: Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα και για την ύπαρξη μακεδονικής μειιονότητας, μια νέα οργάνωση εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αριδαία της Πέλλας - Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακουν τίποτα.

Η ΜΚΟ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2018 - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Μια νέα ΜΚΟ που ιδρύθηκε το περασμένο διάστημα στην Αριδαία έρχεται να προκαλέσει νέο προβληματισμό γύρω από το ζήτημα.

Πρόκειται για τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» και στόχο την προώθηση της «μητρικής γλώσσας» και την ανάδειξη των «περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών» όπως αναφέρει.

Η ΜΚΟ ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 και όλως τυχαίως λίγες μέρες μετά ο Ζάεφ έθεσε ζήτημα διδασκαλίας «μακεδονικής γλώσσας στη Βόρεια Ελλάδα».

Το παιχνίδι είναι βρώμικο και πολύ καλά στημένο με την ανοχή προφανώς της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν έχει βγάλει καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση για όλα αυτά τα προκλητικά και ευτράπελα περιστατικά.

glossa 1

Διαβάστε αναλυτικά:

«Σύντροφοι» ακούτε; Ο Ζάεφ μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

Η ΜΚΟ «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ιδρύθηκε στην πόλη της Αριδαίας στις 18 Νοεμβρίου του 2018, σε μια περιοχή με δίγλωσσο πληθυσμό όπου στο παρελθόν έχει γίνει προσπάθεια από την πλευρά της ΠΓΔΜ να παρουσιαστεί η γλώσσα της ΠΓΔΜ ως μητρική του γλώσσα. Αυτός άλλωστε φαίνεται πως είναι και ο σκοπός της ΜΚΟ, η οποία στον ιστότοπό της, η οργάνωση αναφέρει ότι «σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΜΚΟ επέλεξε στον τίτλο της να χρησιμοποιεί το όνομα του Krste Misirkov, ενός φιλολόγου του 19ου αιώνα ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή της Πέλλας. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης, «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΚΟ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

«Απώτερος στόχος» της οργάνωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως:

α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

β) εκδόσεις CD/DVD

γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων

δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.

ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση».

Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε ποιος χρηματοδοτεί αυτή τη ΜΚΟ και ποιοι βρίσκονται από πίσω...