ΕΘΝΙΚΑ

Οργή Πύρρου Δήμα κατά Έντι Ράμα: Καταπατά τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών

Οργή Πύρρου Δήμα κατά Έντι Ράμα: Καταπατά τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών

Την έντονη αντίδραση του Ολυμπιονίκη μας Πύρρου Δήμα προκάλεσαν οι πρακτικές της αλβανικής ηγεσίας κατά των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου.

Μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας κι αδιαφορώντας για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προχωρά σε ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις. Σαράντα ημέρες μετά το επεισόδιο στους Βουλιαράτες που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο Έντι Ράμα ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά.

Σε ένα παραλήρημα ανθελληνισμού, η αλβανική κυβέρνηση κλέβει εν ψυχρώ τη γη των Βορειοηπειρωτών της Χειμάρρας και την παραχωρεί σε επενδυτές. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας με νόμο που κυρώθηκε πρις τριες εβδομάδες φέρνει προ τετελεσμένων του Ελλήνες ομογενείς.

«Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφού προηγουμένως δια Νόμου παραχώρησε δωρεάν εκτάσεις σε "στρατηγικούς επενδυτές", στη συνέχεια υπέγραψε την από 21/11/2018 υπ΄αρ. Απόφαση 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ ο Νόμος κάνει λόγο για κρατικές ιδιοκτησίες, από τους επισυναπτόμενους χάρτες καθίσταται προφανές ότι υφίσταται καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομόνοια Χειμάρρας και συνεχίζοντας προσθέτει: «Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται σε Δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται σε Αυλώνα και Εξαμίλια. Οι εκτάσεις που σφετερίζεται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την εκχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους του Δήμου Χειμάρας».

Όλα τα παραπάνω όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις των Ελλήνων ομογενών δεν στοχεύουν μόνο στην υφαρπαγή των περιουσιών τους, αλλά στην τελική τους απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πύρρος Δήμας, με καταγωγή από την Χειμάρρα, θορυβημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, επιτέθηκε στην αλβανική κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της σε βάρος των Ελλήνων ομογενών και την καλεί να ανακαλέσει έστω την ύστατη στιγμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και να αποσύρει το σχετικό Νομοσχέδιο, που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα βάσει χαρτών ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες.”

Παράλληλα, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση “… να πράξει δια της διπλωματικής οδού τα δέοντα”.

Αναλυτικά η δήλωση του Πύρρου Δήμα:

«Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου και την αγανάκτησή μου για τις συστηματικές και μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του Αλβανικού Κράτους εναντίον των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών των συμπατριωτών και συντοπιτών μου στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Χειμάρρα.

Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των απανταχού Βορειοηπειρωτών, και καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει έστω την ύστατη στιγμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και να αποσύρει το σχετικό Νομοσχέδιο, που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα βάσει χαρτών ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πράξει δια της διπλωματικής οδού τα δέοντα ώστε να καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά ότι παρόμοιες πρακτικές και πολιτικές εις βάρος Ελλήνων της γηγενούς μειονότητας στη γείτονα δεν θα γίνουν ανεκτές.

Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για τα δικαιώματά μας έτσι όπως αυτά προστατεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Καμμένου: Παραιτούμαι! Πιο κοντά από ποτέ οι εκλογές