ΕΘΝΙΚΑ

Παραλήρημα Ακάρ: Έλληνες μείνετε μακριά από τις προκλήσεις, γιατί το τίμημα θα είναι βαρύ

Παραλήρημα Ακάρ: Έλληνες μείνετε μακριά από τις προκλήσεις, γιατί το τίμημα θα είναι βαρύ

Τουρκικές προκλήσεις: Τη γνωστή και «αγαπημένη» του ρητορική των απειλών εναντίον της χώρας μας επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απάντησε το Σάββατο στο Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, για τη δήλωση που είχε κάνει προ ημερών, ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε».

ΝΕΟΙ «ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

«Όλοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ» είπε σε αυστηρό ύφος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Και πρόσθεσε: «Όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτή την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο άλλοτε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απειλεί τη χώρα μας και απαντά στο ναύαρχο Αποστολάκη.

Στις 20/12/2018 από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ακάρ είχε πει: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»

«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο», κατέληξε ο Ακάρ.

Τι είχε πει ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Μιλώντας προ ημερών, ο κ. Αποστολάκης, αφού εξήγησε πως η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και πως αυτή είναι και η επιδίωξη των ΗΠΑ, η απόφαση που ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι σαφής:

«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Παράλληλα, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε επιπροσθέτως πως «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυστηρό μήνυμα Κουμουτσάκου

Την ίδια στιγμή, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με φόντο τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αντίστοιχα στέλνει το Σάββατο (22/12/2018) ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου & του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής που ενισχύει την ένταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και διαμηνύει προς την Τουρκία: «Ούτε να διανοηθεί η Άγκυρα ότι η ένταση μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

«Δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου & του status q«uo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής που ενισχύει την ένταση. Ούτε να διανοηθεί η Άγκυρα ότι η ένταση μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Κανένας στην Ελλάδα δεν πρέπει, έμμεσα ή άμεσα να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τέτοιες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν στην άλλη πλευρά.

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν λάβαμε κάποια απάντηση σχετικά με το ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και, κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να κάνουν αυτές τις δηλώσεις.

Στις δημοκρατίες παντού στον κόσμο την εξωτερική πολιτική χαράζει το Υπ. Εξωτερικών. Αυτό έχει την ευθύνη. Το Υπ. Εθνικής Άμυνας την υποστηρίζει προασπιζόμενο την εθνική ασφάλεια. Το ανάποδο, εκτός από αδιανόητο, είναι και επικίνδυνο. Και για τη δημοκρατία και για το εθνικό συμφέρον.

Δυστυχώς σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, σε δύσκολες συνθήκες για την Πατρίδα, στην κυβέρνηση υπάρχει Υπουργός Εξωτερικών μερικής απασχόλησης & Υπουργός Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά, τώρα που τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής & εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν τέτοια ένταση και όξυνση».

Το χρονικό των παραβιάσεων και των προκλήσεων

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (20/12) τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών. Ελληνικά μαχητικά γρήγορα βρέθηκαν στους ουρανούς και αναχαίτησαν τους Τούρκους, οι οποίοι επέστρεψαν και πάλι στις βάσεις τους. Οι αερομαχίες κράτησαν για περίπου τρεις ώρες, με τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να καταγράφουν συνεχείς παραβιάσεις.

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το Καστελόριζο, δύο Τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν πάνω από το νησί. Σύμφωνα με υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζεύγος τουρκικών F- 16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Στις 08:44 το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» με τους Τούρκους στο Αιγαίο - «Ψευτοτσαμπουκάδες»

Δύο ώρες αργότερα, σχηματισμός δύο Tουρκικών F-16, μπήκε στις 10:43 στο FIR ΑΘΗΝΑΣ και έκανε υπερπτήσεις στις 10:43, 10:48 και 10:59 πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 8 χλμ.

Οι πιλότοι όμως της Τουρκικής Αεροπορίας δεν σταμάτησαν εκεί αφού στις 10:51 ένα F-16 πέταξε πάνω από τις Oινούσσες στα 8 χλμ υψος και ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 8 χλμ υψος. Τελικά τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR AΘHNΩN στις 11:00.

Στις 11:22 δύο F-16 μπήκαν στο FIR Aθηνών και εκτέλεσαν υπερπτήσεις πάνω από τη Μεγίστη και τη Ρω. Ο τουρκικός σχηματισμός βγήκε από το FIR Aθηνών στις 11:32.

Καμμένος: «Οι πιλότοι μας αναχαιτίζουν τους Τούρκους»

Ο Πάνος Καμμένος που βρέθηκε στο ακριτικό νησί για να εγκαινιάσει 12 οικίσκους ετοιμότητας για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», που βρισκόταν στο λιμένα Μεγίστης. Σε δηλώσεις έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα λέγοντας ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί». Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκη διαμήνυσε «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια των τουρκικών παραβιάσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανάρτησή του έγραψε: «Οι πιλότοι μας αναχαιτίζουν τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λίγο αργότερα προχώρησε σε νέες σκληρές δηλώσεις.

«Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι'αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο.

«Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».

Οι πρωτοφανείς τουρκικές διεκδικήσεις

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Μάλιστα σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά τονίζοντας ότι: «Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει… δικαίωμα χρήσης».

Ο Ουμίτ Γιαλίμ που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2009 – 2010 έχει προχωρήσει και άλλες φορές στο παρελθόν σε αντίστοιχες εξωπραγματικές θεωρίες που ως στόχο είχαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλίμα πόλωσης εθνικισμού από την πλευρά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Το κράτος μοιράζει στρέμματα: Δωρεάν γη σε αγρότες, ανέργους και νέους

Eιρήνη Λαγούδη: Η κατάθεση του κολλητού του γιατρού και οι αντιφάσεις