ΕΘΝΙΚΑ

Παυλόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος έχουμε την δύναμη να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο

Παυλόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος έχουμε την δύναμη να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο
Πηγή: ΑΠΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούν και να επιβάλλουν την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπενθύμισε, επίσης ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέστησε σαφές προς την Τουρκία ότι «και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούμε και να επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Πολλώ μάλλον όταν σήμερα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της, δεν είμαστε μόνοι μας».

Όπως ανέφερε «δεν είμαστε μόνοι μας γιατί την ίδια άποψη έχει παραδείγματος χάρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό διατυπώθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κυρία Μογκερίνι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον κ. Ταγιάνι. Το ίδιο έπραξε και το State Department σε μία κατηγορηματική, στην κυριολεξία, δήλωση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Επίσης, σε ανάλογη δήλωση έχει προβεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι κατά γενική ομολογία, υποδειγματικός Εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και υποδειγματικός Σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η Χώρα μας είναι υπόδειγμα σταθερότητας σε όλη την περιοχή και, ιδίως, στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι έχουμε αποδείξει πως επιζητούμε την φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία και ευνοούμε την Ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν και σαφείς προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρούνται και υπογράμμισε ότι «ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις».

Aναφερόμενος σε αυτές τις προϋποθέσεις, έκανε λόγο για πλήρη σεβασμό, χωρίς καμία έκπτωση του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Όπως σημείωσε: «Στο Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνεται το Δίκαιο της Θάλασσας, η Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay. Η Τουρκία δε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο αυτό, διότι δήθεν δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη. Σας το λέγω, το έχω πει πολλές φορές - γίνομαι κουραστικός αλλά πρέπει κανείς να είναι σαφής - το τονίζω ότι ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay αυτή δεσμεύει όλους. Γιατί, επειδή έχουν προσχωρήσει σ' αυτή την Συνθήκη πάρα πολλά Κράτη, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει αυτό που λέμε στην νομική γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους. 'Αρα, δεσμεύεται και η Τουρκία».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία «θα πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία υποχώρηση προς αυτή την κατεύθυνση». Μάλιστα, επισήμανε ότι «αν αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, δημιουργούμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα».

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της αντιπροσωπείας της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), τους ευχαρίστησε θερμά για την στήριξή τους, ενώ τόνισε ότι κάθε φορά που τους βλέπει αισθάνεται πιο αισιόδοξος.

Διαβάστε επίσης

«Βόμβα» Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Η 13η σύνταξη ταφόπλακα για τα αναδρομικά

13η σύνταξη: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Αναλυτικά τα ποσά

Σχετικές ειδήσεις