ΕΘΝΙΚΑ

Αποστολάκης για Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Αποστολάκης για Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
EUROKINISSI

Την εκτίμηση του πως η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξέφρασε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Άμυνας έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την πλευρά της Τουρκίας. Θεωρώ δε, επιβεβλημένη ανάγκη να διαβεβαιώσω άπαντες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και την επάρκεια και την ετοιμότητα για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε πως «η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αταλάντευτης προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με σύνεση και αποφασιστικότητα. Την ίδια ώρα επιθυμεί τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα προκειμένου να αποφεύγεται αδικαιολόγητη ένταση».

Ερωτώμενος για την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας ο Ευάγγελος Αποστολάκης απάντησε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν ότι, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν θα επιτρέψουν να είναι στα ίδια χέρια το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το F-35, και το πυραυλικό σύστημα των S-400. Αν διατηρήσουν αυτή τη στάση μέχρι τέλους, πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα προμηθευτεί τελικά τα F-35. Ωστόσο, επειδή σχετικά με αυτό το ζήτημα εμφανίζονται διάφορες επιλογές, δεν δύναται να γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Είναι σαφές άλλωστε ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει ύφεση στις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε εικοτολογία ως προς τις δυνητικές επιπτώσεις της κρίσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι η αντοχή της Συμμαχίας στο διάβα του χρόνου, σε πείσμα των γεωπολιτικών αλλαγών που έχουν παρατηρηθεί και παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλεται στην ευκολία προσαρμογής της στις εξελισσόμενες συνθήκες και στον υψηλό βαθμό θεσμικής τυποποίησης της λειτουργίας της».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξήγησε πως «έχουμε διαμηνύσει στους φίλους και συμμάχους μας είναι ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, διότι σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια, εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν επιλογές, καθώς θα έχει δημιουργηθεί μια ιδιαζόντως δύσκολη κατάσταση». «Αν, λοιπόν, οι σύμμαχοί μας θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα. Σε αυτήν ακριβώς τη βοήθεια προσβλέπουμε, όπως επίσης και στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από τις ισχυρές συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τους S-400. «Είναι αυτονόητο πως δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η τουρκική πλευρά επικαλείται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα, αλλά στη περίπτωση που αυτοί τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η εμβέλεια τους καλύπτει και εμάς. Το αεροσκάφος F-35 είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς. Πρόκειται για μια εξαιρετική πλατφόρμα που για να αντιμετωπισθεί χρειάζονται σύγχρονα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού και το καλύτερο αντιβληματικό σύστημα. Βέβαια, πρέπει και εμείς, σταδιακά, να περάσουμε στη νέα γενιά αεροσκαφών» είπε.

«Τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, έχουμε δρομολογήσει ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την προώθηση της υλοποίησης μόνο των απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων που ενισχύουν περαιτέρω την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

results.it.minedu.gov.gr: Βαθμοί Πανελληνίων 2019 - Έτσι θα υπολογίσετε τα μόρια σας

Βάσεις 2019: Τα μυστικά στο Μηχανογραφικό για σωστή επιλογή σχολών