ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: «Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει» - Μογκερίνι: «Σταματήστε τώρα, θα υπάρξουν συνέπειες»

Ερντογάν: «Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει» - Μογκερίνι: «Σταματήστε τώρα, θα υπάρξουν συνέπειες»

Στα άκρα οδηγεί τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση ο «σουλτάνος» - Νέες πολεμικές κορώνες από τον Ερντογάν και ηχηρή απάντηση της Ευρώπης

«Αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας, σε συντονισμό, συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει», δήλωσε σε προκλητικό τόνο σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Με τις σχέσεις με την Δύση να βρίσκονται στα όρια της οριστικής ρήξης, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα πως το καθεστώς του θα συνεχίσει τα παράνομα σχέδιά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Ευχή μας από δω και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», είπε ο ίδιος, αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δυο χωρών.

«Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι ομογενείς μας Τουρκοκύπριοι συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Και στην τελευταία συνάντηση της G20,της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», ανέφερε ο Ερντογάν.

Οργή στην Ευρώπη για τον Ερντογάν

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάνει λόγο για σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση για 2η παράνομη γεώτρηση, την οποία χαρακτηρίζει ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση, υπενθυμίζοντας το σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και προαναγγέλλοντας εκ νέου τα σχετικά κατάλληλα μέτρα.

«Η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία», σημείωσε η κ.Μογκερίνι, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου.

«Καλούμε και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Συνεχίζει δε λέγοντας πως η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Σχετικές ειδήσεις