ΕΘΝΙΚΑ

Είναι επίσημο: Στην Τουρκία οι S-400 – Τώρα αρχίζει ο «πόλεμος» με τις ΗΠΑ

Είναι επίσημο: Στην Τουρκία οι S-400 – Τώρα αρχίζει ο «πόλεμος» με τις ΗΠΑ

Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση η τουρκική κυβέρνηση – Αγωνία για την αντίδραση της Ουάσινγκτον

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα τμήματα των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παραδόθηκαν την Παρασκευή στην Άγκυρα.

Κατά το τουρκικό υπουργείο, η παράδοση των συστημάτων αεράμυνας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει το Sputnik.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν έρθει πολλές φορές σε διπλωματική σύγκρουση για το εν λόγω ζήτημα, ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι σχέσεις βρίσκονται στα όρια της απόλυτης ρήξης. Η φιλική στάση του Τραμπ προς τον Ερντογάν κατά τη σύνοδο των G20 μάλλον ήταν παραπλανητική και οι εξελίξεις το αμέσως επόμενος διάστημα θα είναι καταιγιστικές.

Στο στόχαστρο το καθεστώς Ερντογάν

Με βάση τα τελεσίγραφα που έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν αναμένεται να γίνει «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση Τραμπ.

Ορισμένες από τις επιπτώσεις:

  • Θα ακυρωθεί η παραγγελία των μαχητικών F-35. Μάλιστα τονίστηκε ότι η Τουρκία, που απειλεί να σύρει την Αμερική στα διεθνή δικαστήρια, «δεν έχει υπόθεση». Τα αεροσκάφη είναι αμερικανικά και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον τελευταίο λόγο.
  • Θα εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Ήδη το Πεντάγωνο έχει βρει τις εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τις τουρκικές, οι οποίες κατασκευάζουν μέρη του μαχητικού αεροπλάνου.
  • Επίσης, εάν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μαικ Πομπέο και Μαρκ Έσπερ επιβεβαιώσουν την παραλαβή των S-400, όπως απαιτούν τα σχετικά νομοσχέδια, τίθεται αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο όπως περιγράφεται στην επιστολή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
  • Οι Τούρκοι πιλότοι, που εκπαιδεύονται στην Αριζόνα και στη Φλόριδα, πρέπει να αναχωρήσουν από την Αμερική, καθώς ακυρώνονται οι βίζες τους. Σημειώνουμε ότι η εκπαίδευση έχει σταματήσει και οι Τούρκοι πιλότοι παραμένουν εκτός των αμερικανικών βάσεων.

Σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων, παραμένει σε ισχύ η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».