Liveblog: Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Αττική - Μεγάλη αναζωπύρωση στη Μάνδρα, εκκενώσεις οικισμών

Newsbomb

Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ανησυχία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκαν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγία των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η αναζωπύρωση σημειώθηκε μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας και το μέτωπο εξελίσσεται με μεγάλη ένταση. Ήδη επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις με 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα

Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 για εντολή εκκένωσης 4 οικισμών και συγκριμένα σε Άγια Σωτήρα, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοκούνδουρα και Παλαιοχώρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι εκκενώστε τώρα προς Οινόη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωση και για τους οικισμούς Οινόη και Άγιος Ιωάννη Κορακάς.

Την ίδια ώρα η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Μάλιστα, ένα σπίτι στην Άγια Σωτήρα έχει τυλιχθεί στη στις φλόγες οι οποίες απειλούν κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς επεκτείνονται πολύ γρήγορα στα ξερά κλαδιά και δέντρα.

Η μάχη με τις φλόγες στη Μάνδρα:

Δείτε εικόνες από την «κόλαση» φωτιάς - Φωτορεπορτάζ Χάρης Γκίκας

Δείτε και βίντεο:

21:44
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Βλαχέρνα Άρτας

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για νέα φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Βλαχέρνα Άρτας.

Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση και στο σημείο επιχείρησαν 31 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

21:15
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών - Πόσα είναι τα «κόκκινα» σπίτια

Ξεκίνησε την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023, όπου παρέχεται σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα, η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, είκοσι τέσσερα (24) κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Μέχρι τώρα, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, εντοπίζοντας ανά Δήμο τα παρακάτω:

  • Δήμος Σαρωνικού, 51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
  • Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, 74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.
  • Δήμος Μεγαρέων, 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
  • Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

    Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίεςκαι στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων,(α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τέλος, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

20:58
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Στη μάχη και τα εναέρια μέσα, μέχρι το τελευταίο φως του ηλίου

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στη Μάνδρα μέχρι και τη δύση του ηλίου.

Φωτογραφίες: Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

20:38
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Ξανά στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης - Ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα πύριν μέτωπα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

20:19
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Στάχτη πάνω από 150.000 στρέμματα στη χώρα

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές του από τις πυρκαγίες που «σαρώνουν» τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

19:56
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Δραματική έκκληση εθελοντή πυροσβέστη: «Χρειαζόμαστε νερό»

Στο βίντεο του newsbomb.gr, νεαρός εθελοντής και κάτοικος της περιοχής απευθύνει δραματική έκκληση για νερό, διευκρινίζοντας ότι χρειάζονται νερό, καθώς όταν λένε ότι δεν έχουν ύδρευση γίνεται παρανόηση ότι κόβεται το νερό.

Ο εθελοντής σημειώνει πως αυτό που σημαίνει είναι ότι δεν υπάρχουν σωλήνες για να έρθει το νερό στις φλεγόμενες περιοχές και η μόνη λύση είναι μετά από μία τέτοια εξέλιξη είναι να περιμένουν τις υδροφόρες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

19:39
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Νέο μήνυμα από το 112 - Εκκενώνεται και η Κιάφα

19:20
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Εκκενώνεται και ο οικισμός Άγιος Παντελεήμονας!

19:18
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Μάνδρα - 22 αεροσκάφη στην περιοχή

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το πύρινο μέτωπο στη Μάνδρα με 22 συνολικά αεροσκάφη να επιχειρούν στο σημείο. Πρόκειται για 11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα.

19:05
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Αδιανόνητη δήλωση συλληφθέντα για εμπρησμό: «Με εξιτάρει να βλέπω τις ρίψεις από τα εναέρια»

Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε ένας 30χρονος άντρας ο οποίος συνελήφθη για εμπρησμό στη Μεσσηνία, ομολογώντας τις πράξεις του

Σύμφωνα με το Action 24 ο 30χρονος στην απολογία του φέρεται να είπε ότι τον εξίταρε να βλέπει τα εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις και γενικότερα την κινητικότητα της Πυροσβεστικής, όσον αφορά τις σειρήνες και όλη την εικόνα που παρουσιάζει η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved