Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας σε όλη την Ελλάδα

Newsbomb

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε, Δεν υποκύπτουμε, Δεν φοβόμαστε, Δεν κάνουμε πίσω, Νικάμε», χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας τη νέα κυβέρνηση στη «μάχη» που δίνει να ανατινάξει τα θεμέλια της μνημονιακής Ευρώπης.

Το κάλεσμα έγινε, το απόγευμα της Πέμπτης (5/2/2015), μέσα από τα social media, για συγκέντρωση αρχικά στο Σύνταγμα και τη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά τη δραματική τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ειδικά μετά τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας, αλλά και την παρέμβαση της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται πλέον στον ELA. Δεν θα δεχθούμε τον νέο εκβιασμό. Δεν θα δεχθούμε την επιστροφή του μνημονίου. Δε θα δεχθούμε την διάλυση της κοινωνίας και την συνέχιση της καταστροφής για τη χώρα μας», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα της συγκέντρωσης που έγινε μέσω Facebook.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους απολυμένοι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι πρόσφατα ξανακέρδισαν τις θέσεις τους, και οι απολυμένοι της ΕΡΤ, άρχισαν να συρρέουν από τις 18.00 το απόγευμα μπροστά από τη Βουλή. Ιδιαίτερα πυκνό ήταν το πλήθος μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που πρόσφατα έφυγαν τα κάγκελα ενώ πολλά ήταν τα παιδιά με τους γονείς τους που παρατηρούσαν τους τσολιάδες.

syntagma newsbomb3 1

Οι παρευρισκόμενοι, με ιδιαίτερα θερμά λόγια σχολίαζαν την απόλυτη απουσία της αστυνομίας, συγκρίνοντας με παλιότερες συγκεντρώσεις.

Σημειώνεται πως όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είχαν κλείσει για τα αυτοκίνητα, με εξαίρεση την οδό Φιλελλήνων.

«Κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες της χώρας την Πέμπτη 5/2 στις 18.00 και όσες άλλες μέρες χρειαστεί, για να στείλουμε το μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι μας έχουν στο χέρι, ότι κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά. Η εποχή του γονατισμένης Ελλάδας και των υπάκουων κυβερνήσεων, τελείωσε. Στηρίζουμε την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης μας. Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που περιμένουν από την Ελλάδα να στείλει το μήνυμα της αξιοπρέπειας και του τερματισμού της λιτότητας!», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση στα διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεντρωμένοι δεν έφεραν κομματικές σημαίες, παρά μόνο την ελληνική σημαία.

«Τέλος ο εκβιασμός» από τους Θεσσαλονικείς στο Λευκό Πύργο

leukos pyrgos

Με κεντρικό σύνθημα «Τέλος ο εκβιασμός. Κερδίζουμε τις ζωές μας πίσω» περίπου 200 κατοίκοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο.

Η συγκέντρωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης οργανώθηκε, μέσω του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης και στην Κρήτη

Το διαδικτυακό κάλεσμα για την συγκέντρωση «άκουσαν» και οι πολίτες του νησιού της Κρήτης.

Στα Χανιά η ειρηνική συγκέντρωση πολιτών που στηρίζουν την προσπάθεια και τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι πολίτες επεσήμαναν ότι η Ελλάδα με την στάση της στέλνει σήμερα σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα να σταματήσουν οι πολιτικές της λιτότητας.

XANIA copy

Η συγκέντρωση στο Ηράκλειο όπως και σε άλλες πόλεις οργανώθηκε, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολίτες.

«Δεν θα δεχθούμε τον νέο εκβιασμό. Δεν θα δεχθούμε την επιστροφή του μνημονίου. Δεν θα δεχθούμε την διάλυση της κοινωνίας και την συνέχιση της καταστροφής για τη χώρα μας. Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την παρουσία μας στους δρόμους! Είμαστε το ισχυρότερο χαρτί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική πρόσκληση την οποία απηύθυναν οι οργανωτές.

hrakleio copy

Η Πάτρα βγήκε στους δρόμους

Στον δρόμο βγήκαν και εκατοντάδες πολίτες της Πάτρας για διαδηλώσουν υπέρ της κυβέρνησης και κατά του εκβιασμού της Γερμανίας και της ΕΚΤ.

Οι πολίτες της Πάτρας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου.

patra

Πηγή φωτογραφιών: flashnews.gr. thesstoday.gr, eurokinissi