ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στον Καρέα

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στον Καρέα

Πύρινος εφιάλτης σήμερα, Παρασκευή (17/7/2015), καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στον Καρέα. Σοβαρή αναζωπύρωση στην Ηλιούπολη. Οι φλόγες έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών...

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν στον Καρέα μετά τη φωτιά που ξέσπασε τόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και κάτοικοι της Ηλιούπολης, του Βύρωνα και των περιοχών στους πρόποδες του Υμηττού.

Το πρόβλημα εστιάζεται αυτή τη στιγμή στην Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βύρωνα, στις φλόγες τυλίχθηκαν ένα σπίτι και μια ταβέρνα.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ωστόσο, «εχθρός» των ανδρών της Πυροσβεστικής αποτελούν οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.

Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

kareas3

Νωρίτερα, η μονή του Αγίου Ιωάννη στον Καρέα βρέθηκε στο έλεος της φωτιάς, με τις φλόγες να φθάνουν σε απόσταση αναπνοής από το χώρο.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.

Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.

kainourio4

Δραματικές μαρτυρίες - Θα καούμε ζωντανοί λένε οι κάτοικοι

Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων τόσο του Βύρωνα όσο και της Ηλιούπολης, οι οποίοι συνδράμουν με κάθε μέσο στην κατάσβεση της φωτιάς. «Θα καούμε ζωντανοί» λένε οι κάτοικοι.

kainourio3

Τσίπρας: Είμαστε σε επιφυλακή, απαιτείται ψυχραιμία

Ψυχραιμία ζήτησε ο πρωθυπουργός τόσο από τους πολίτες, όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μιλώντας αμέσως μετά την ενημέρωσή του για την εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Κέντρα Επιχειρήσεων της Εθνικής Άμυνας και της Πυροσβεστικής-Σύσκεψη αργά το απόγευμα της Παρασκευής (17/07) για την οργάνωση περιπόλων.

«Μόλις ενημερώθηκα από τα Κέντρο Επιχειρήσεων της Εθνικής Άμυνας και της Πυροσβεστικής. Όλες οι δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν τα δύο μεγάλα μέτωπα, σε Καρέα και Λακωνία, καθώς επίσης και τα μικρότερα σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η αεροπορία και ο στρατός στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Καρέα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Είναι επίσης σημαντική η εθελοντική συνεισφορά εκεί όπου ενδείκνυται και εκεί που το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι δύο πιλότοι του καναντέρ που νωρίτερα επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση στη Λακωνία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ζήτησε βοήθεια και από τα ΜΜΕ.

«Θελω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ που τούτη την κρίσμη στιγμή ενημερώνουν τους πολίτες για την κατάσταση. Απαιτείται ψυχραιμία και από την πλευρά τους. Θα υπάρχει κάθε δύο ώρες επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη των μετώπων και τη διάθεση των δυνάμεων».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης επίσημο αίτημα για βοήθεια προς άλλες χώρες, δήλωσε ότι «επίσημο αίτημα έχει γίνει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και αν χρειαστεί θα ζητήσουμε βοήθεια και από άλλες χώρες. Προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα ότι χρειαζόμαστε τη συνδρομή τους.

Σας γνωστοποιώ ότι το απόγευμα θα υπάρξει ειδική σύσκεψη προκειμένου να οργανωθούμε σχετικά με τις περιπόλους. Είναι σημαντική η πρόληψη, καθώς με τέτοια καιρικά φαινόμενα, είναι επικίνδυνο να έχουμε αναφλέξεις ή εμπρησμούς».

Σχετικές ειδήσεις