ΕΛΛΑΔΑ

Επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τους πρόσφυγες

Επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τους πρόσφυγες

Την εκταμίευση επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, ενέκρινε η Κομισιόν, ένα ποσό που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα καλύψει πλήρως, για περίοδο τεσσάρων μηνών, τα έξοδα μεταφοράς με πορθμείο τουλάχιστον 60.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και άλλων μεταναστών από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωσή της αλλά όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπρόεδρός της, Β. Ντομπρόφσκις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, η συμπληρωματική βοήθεια περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά, πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος είναι να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.

Την απόφαση της Κομισιόν χαιρέτισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του "κομβικού σημείου" και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διαθέτουν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας», υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αυτή η επείγουσα βοήθεια, κατέληξε ο Έλληνας Επίτροπος, θα επιτρέψει στις αρχές να καλύψουν το κόστος μεταφοράς σημαντικού αριθμού των εν λόγω προσώπων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον έχουν καταχωριστεί σωστά, και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Σχετικές ειδήσεις