ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Η πολιορκία της Αθήνας

Αγρότες: Η πολιορκία της Αθήνας

Επεισοδιακή η απόβαση των αγροτών στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή (12/02), καθώς από το πρωί σημειώνονται σοβαρά επεισόδια, μεταξύ αγροτών και αστυνομίας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος, Μάνος Πιτσιδιανάκης, Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικόλ Παπάζογλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμάντακης, Λευτέρης Παρτσάλης

Τα αίματα άναψαν στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν οι αγρότες της Κρήτης έμαθαν ότι η αστυνομία δεν τους επέτρεπε να περάσουν στο υπουργείο φορτηγό με ντομάτες που ήθελαν να μοιράσουν στον κόσμο. Νωρίτερα μάλιστα οι αγρότες της Κρήτης πήραν στο κυνήγι αστυνομικούς των ΜΑΤ. Στο Χαϊδάρι, η αστυνομία έκοψε το δρόμο στα αγροτικά οχήματα που συνόδευαν το κομβόι των αγροτών της Πελοποννήσου που προσπαθούσε να φτάσει στο κέντρο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πετροπόλεμος και χρήση χημικών.

17.03

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί αυτή την ώρα στην Αθήνα, σε όσους δρόμους έχουν παραμείνει ανοιχτοί, αφού έκλεισαν αρκετοί, λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.

16.27

Στην Αθήνα οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι

tri

Οι αγρότες έφτασαν στο Ολυμπιακό Στάδιο και με τον ηλεκτρικό κατευθύνονται αρχικά στην Ομόνοια και μετά στο Σύνταγμα.

16:00

Απίστευτο μποτιλιάρισμα έχει προκληθεί στη Λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

26agrotes

Aπό το Δάσος Χαϊδαρίου μέχρι και τη γέφυρα στο Σχιστό κυρίως στο ρεύμα προς Ελευσίνα, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπομονή καθώς έχει σημειωθεί μποτιλιάρισμα.

15:55

Τελικά, χωρίς τα αγροτικά τους οχήματα, ξεκινούν οι αγρότες από το Χαϊδάρι και με λεωφορεία κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας.

15:50

Άρχισαν να συγκεντρώνονται αγρότες στο Σύνταγμα.

15:47

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την αστυνομία στο Χαϊδάρι προκειμένου να ξεκινήσουν οι αγρότες με τα λεωφορεία και τα αγροτικά οχήματα προς το Σύνταγμα.

15:44

Οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθης, ξεκινούν την πορεία τους προς το Σύνταγμα.

15:42

Περνούν αυτή την ώρα από τα διόδια των Αφιδνών τα 20 τρακτέρ της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα.

24agrotes

15:24

Δείτε ΕΔΩ συγκλονιστικές φωτογραφίες από τα επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Χαϊδάρι.

15:04

Άνοιξε το μπλόκο στο Χαϊδάρι, ώστε να κατευθυνθούν στην Αθήνα οι αγρότες της Πελοποννήσου. Επιμένει η Αστυνομία ότι δεν θα περάσουν τα αγροτικά οχήματα παρά μόνο τα λεωφορεία που μεταφέρουν αγρότες.

22agrotes

14:56

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασαν πριν από λίγο και αγρότες από την Πελοπόννησο.

14:50

Η κατάσταση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πιο ήρεμη σε σχέση με πριν, από το πουθενά δύο άνδρες, που άρχισαν να πετούν αντικείμενα στα ΜΑΤ, οι αγρότες σαν άλλοι... αστυνομικοί, έπιασαν τον ένα ταραχοποιό και τον παρέδωσαν στην αστυνομία.

14:35

Άνοιξε η Αττική οδός προς το Αεροδρόμιο καθώς οι αγρότες μετακίνησαν τα τρακτέρ από τη μέση του οδοστρώματος στην άκρη του δρόμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος στο Μαρκόπουλο. Προς την Αθήνα κατευθύνονται οι αγρότες από το Κορωπί και το Μαρκόπουλο.

14:06

Νέα ένταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομάδα αγροτών πετάει πέτρες στην είσοδο του υπουργείου και κατά των ΜΑΤ, τα οποία δεν αντιδρούν.

15agrotes

14:00

Ουρές χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί στη Λεωφόρο Αθηνών καθώς εκατοντάδες οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί λόγω των επεισοδίων που προήθηκαν στο Χαϊδάρι μεταξύ αγροτών και αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη ένα περιπολικό.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια στο Χαϊδάρι:

13:44

Αγρότες με 10 τρακτέρ έσπασαν πριν από λίγο τις διαχωριστικές νησίδες στην Αττική οδό, στο Κορωπί, και έκλεισαν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο.

16agrotes

Αυτήν την ώρα στο σημείο επικρατεί ένταση, ενώ παράλληλα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

13:38

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Χαϊδάρι, αγρότης προέβη σε προκλητική χειρονομία κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο συγκεκριμένος αγρότης που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των μπλόκων στην Πελοπόννησο ανέβηκε σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και κατέβασε το παντελόνι του δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα στους αστυνομικούς.

Δείτε στο cnn.gr τη σχετική φωτογραφία.

13:26

Αυτήν την ώρα, ομάδα αγροτών έχει κλείσει την Έξοδο 20 (προς Αεροδρόμιο) της Αττικής Οδού. Η κίνηση των αυτοκινήτων έχει διοχετευθεί στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου.

13:14

Περίπου 100 αγρότες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζονται να μεταβούν στο Χαϊδάρι όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια με την αστυνομία, προκειμένου να ενισχύσουν τους αγρότες που βρίσκονται εκεί.

12:52

Σοβαρά επεισόδια στο Χαϊδάρι, μεταξύ αγροτών και αστυνομίας, η οποία εμπόδισε τη διέλευση των αγροτικών οχημάτων.

17agrotes
20agrotes

Πετροπόλεμος από τους αγρότες, με χημικά απαντούν τα ΜΑΤ.

12:45

Καταδίκασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ αγροτών και αστυνομίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Απαράδεκτα τα επεισόδια που συνέβησαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι έτσι οι κοινωνικοί αγώνες, δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά», δήλωσε ο κ. Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

12:40

AdTech Ad

Εδώ και λίγη ώρα αγρότες από το Κορωπί οι οποίοι επέβαιναν σε δέκα τρακτέρ, επιχείρησαν να φτάσουν στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής.

1agrotes markopoulo

Όμως, τη διέλευσή τους από τη Λεωφόρο Μαρκοπούλου εμπόδισε μπλόκο της αστυνομίας.

Οι αγρότες παρέμειναν για λίγη ώρα εκεί και εν τέλει αποχώρησαν.

12:38

Αγρότες από τη Θήβα αναμένονται στην οδό Μάρνη όπου βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι αγρότες της Κρήτης και της Κορίνθου. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα για το Σύνταγμα.

12:30

Μπλόκο στους αγρότες της Πελοποννήσου αυτή την ώρα από της Αστυνομία, στο Χαϊδάρι. Επικρατεί ένταση καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα αγροτικά οχήματα παρά μόνο τα λεωφορεία που μεταφέρουν αγρότες.

12:27

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν αγρότες από το Κορωπί και το Μαρκόπουλο, στην έξοδο 20 της Αττικής οδού. Στόχος τους να παραμείνουν εκεί έως τις 8 το βράδυ.

12:24

Στην Αθήνα φτάνουν σε λίγη ώρα οι περισσότεροι από 2.000 αγρότες από την Πελοπόννησο, Ι.Χ, αγροτικά, ημιφορτηγά και πούλμαν, τα οποία λίγο πριν της 12:00 πέρασαν από την Ελευσίνα.

12:17

Στις Λιβανάτες βρίσκονται αυτή την ώρα οι αγρότες της Νίκαιας οι οποίοι κατεβαίνουν στην Αθήνα, όπου αναμένονται σε περίου δύο ώρες.

12:10

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το υπουργείο, στην οδό Μάρνη και γύρω από την πλατεία Βάθης είναι συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών της Κρήτης αλλά και αγρότες από την Κόρινθο. Πεδίο μάχης θυμίζει η περιοχή.

11:50

Ηρεμία επικρατεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου νωρίτερα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομίας.

11agrotes

Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

11:38

Το κομβόι ενός χιλιομέτρου που έχουν δημιουργήσει οι αγρότες της Πελοποννήσου, με αυτοκίνητα και λεωφορεία, έφτασε στα Μέγαρα και έσπασε το μπλόκο της Αστυνομίας ενώ κατευθύνεται προς την Αθήνα.

11agrotes

11:11

Με τρακτέρ και λεωφορεία με ελληνικές σημαίες βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος, αγρότες από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Από το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια έχουν ήδη ξεκινήσει 17 τρακτέρ για το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής (12/02/2016) έλαβαν το πράσινο φως για να έρθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ και να συμμετάσχουν στην πορεία που έχει προγραμματιστεί η ΑΔΕΔΥ για σήμερα το απόγευμα.

11:04

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πλατεία Βάθη, στο Σύνταγμα στήνονται σκηνές.

6agrotes

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Newsbomb, Βασίλης Σκουλαράκος, εδώ και λίγη ώρα ξεκίνησαν να στήνονται οι πρώτες σκηνές στην πλατεία Συντάγματος όπου και θα κατασκηνώσουν αγρότες που από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (12/02/2016) έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

10:55

Η κατάσταση αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξομαλυνθεί ενώ έχουν γίνει και τέσσερις προσαγωγές μετά τα επεισόδια.

9agrotes

10:45

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται οι περίπου 2.000 αγρότες που έφτασαν το πρωί από την Κρήτη.

Οι αγρότες ζήτησαν από τα ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτίριο, να φύγουν μπροστά από το υπουργείο, προκειμένου να προσεγγίσουν οι ίδιοι την είσοδο.

7agrotes

Οι άνδρες της αστυνομίας αρνήθηκαν και τότε ξεκίνησαν σοβαρά επεισόδια με τους αγρότες να πετούν πέτρες, γεωργικά προϊόντα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το κτίριο του υπουργείου.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη μέχρι κι αυτή την ώρα.

10:40

Την ίδια ώρα, μικροεντάσεις επικρατούν στα διόδια του Ισθμού όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες με τα τρακτέρ τους αλλά και πολλά λεωφορεία.

Ενώ αρχικά υπήρχε η συμφωνία ότι θα περάσουν 10-15 τρακτέρ, στη συνέχεια οι αγρότες ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι αυτό δεν θα γίνει και επικράτησε ένταση.

3agrotes korinthos

«Δεν θα μας σταματήσει κανείς», «θα γίνει χαμός», «θα πάμε στην Αθήνα» επιμένουν οι αγρότες, που έχουν παρατάξει τέσσερα τρακτέρ μπροστά, τα οποία κατά διαστήματα κορνάρουν και πλησιάζουν τον αστυνομικό κλοιό.

Παράλληλα περισσότερα από 10 λεωφορεία με αγρότες περιμένουν να ξεκινήσουν για να κατευθυνθούν προς την Αθήνα.

10:15

Ένταση επικρατεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται οι περίπου 2.000 αγρότες της Κρήτης που έφτασαν το πρωί στην Αθήνα.

5agrotes copy

Οι αγρότες πέταξαν προϊόντα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

09:30

Ένταση επικράτησε στην πλατεία Καραϊσκάκη, μεταξύ των αγροτών κι ανδρών των ΜΑΤ.

AdTech Ad

Αιτία η απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων να μην επιτρέψουν τη διέλευση σε φορτηγό που μετέφερε αγροτικά προϊόντα.

AdTech Ad

Οι αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό παίρνοντας στο... κυνήγι τους άνδρες των ΜΑΤ, που έτρεχαν να σωθούν από τις κατσούνες, τις κρητικές μαγκούρες!

08:45

Οι αγρότες φτάνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

1agrotes

Το κτήριο του υπουργείου έχει περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

AdTech Ad

Οι αγρότες φωνάζουν συνθήματα και επιδιώκουν να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

05:40

Έφτασαν στον Πειραιά τα τρία πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν 2.000 αγρότες και κτηνοτρόφους από τους τέσσερις νομούς του νησιού.

Την αρχή έκανε λίγο μετά τις 05:40 το πρωί το επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Blue Galaxy» στο πλοίο επέβαιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Χανιών και Ρεθύμνης.

Λίγα λεπτά αργότερα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα δύο πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν το μεγαλύτερο όγκο των αγροτών από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Δείτε βίντεο από την απόβαση των αγροτών στον Πειραιά:

Οι αγρότες της Κρήτης ήταν οι πρώτοι που επιβιβάστηκαν στους συρμούς του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενώ καθ'οδόν προς την Αθήνα, τραγουδούσαν κομμάτια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.

agroteshsap1 1
agroteshsap2 1

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα

Στα διόδια Αφιδνών, την Ελευσίνα, τον Άλιμο, το Παλατάκι Χαϊδαρίου, τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά, η αστυνομία «απαντά» με τα δικά της «μπόκα» στους αγρότες που έχουν κατακλύσει από νωρίς το πρωϊ της Παρασκευής το κέντρο της Αθήνας.

AdTech Ad

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, κλειστή είναι η οδός Μάρνη στην Πλατεία Βάθης, οι δρόμοι που οδηγούν στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, η οδός Αθηνάς από το ύψος της οδού Σοφοκλέους, όπως η Πειραιώς και η Αγίου Κωνσταντίνου.

Μέχρι το μεσημέρι –δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ώρα – θα κλείσουν σταδιακά οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Δείτε ΕΔΩ τα μπλόκα της Αστυνομίας

Δείτε παραπάνω στην photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από την «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

kriti

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε σχετικά:

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εκφράσουν δυναμικά την διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, σημειώνοντας ακόμη πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.

Σχετικές ειδήσεις