ΕΛΛΑΔΑ

Δεν φεύγουν από τα μπλόκα οι αγρότες - Δυσπιστία για Τσίπρα

Δεν φεύγουν από τα μπλόκα οι αγρότες - Δυσπιστία για Τσίπρα

Μπορεί οι αγρότες να έκαναν λόγο για εποικοδομητικό διάλογομετά τημαραθώνια συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, ωστόσο εμφανίζονταιανυποχώρητοι και δύσπιστοι απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης -Έκλεισαν ήδη έτσι με ένταση τα Τέμπη, ακολουθεί η γέφυρα του Στομίου – Νέα μπλόκα σε Αλμυρό και Κρήτη - Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στη Λάρισα.

Σε δηλώσεις τους εξερχόμενοι από το Μαξίμου, οι αγρότες τόνισαν ότι στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών, αλλά και πως τώρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους, προκειμένου οι γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για τον περαιτέρω αγώνα τους.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, το ίδιο έκανε κι εκείνος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος των 39 μπλόκων που έστειλαν επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι τώρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους για να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους και να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις, απάντησε χαρακτηριστικά: «Μετά τις γενικές συνελεύσεις».

Από την πλευρά του, ο εκπροσωπώντας των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι «έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις».

Για το αν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, διευκρίνισε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι «πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα».

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών

Κόβεται ξανά στα δύο η Ελλάδα – Κλειστά Τέμπη και γέφυρα Στομίου

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους το βράδυ της Δευτέρας (22/2) οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη μάλιστα έκλεισαν τα Τέμπη, προκαλώντας και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν μέχρι πριν από λίγο ελευθέρα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Μετά από συνεννόηση ωστόσο με την αστυνομία, οι αγρότες άνοιξαν τα Τέμπη για λίγο, προκειμένου να διοχετευθεί η κυκλοφορία, μετά τις ουρές χιλιομέτρων που δημιουργήθηκαν και προς τις δυο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρισκόταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε αιφνιδίως η Κοιλάδα.

Τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία και αμέσως μετά θα κλείσουν εκ νέου και επ΄ αόριστον.

Η Αστυνομία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Αύριο πάντως, οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και τη γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η δυσαρέσκεια πάντως των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με κάποιους μάλιστα να σχολιάζουν ότι από το Μαξίμου βγήκε «μαύρος καπνός»…

Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στη Λάρισα: Νέο μπλόκο στην Κεφάλωση Αλμυρού

Από αύριο αποφασίστηκε λοιπόν η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Στο μεταξύ, στα Τέμπη που έκλεισαν αιφνιδίως οι αγρότες πριν από λίγο, έχει δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων από οχήματα και προς τις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και η Αστυνομία αναζητά τρόπους συνεννόησης με τους αγρότες, προκειμένου τα εγκλωβισμένα οχήματα να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.

Εξαγριωμένοι οι αγρότες στα Μάλγαρα με Τσίπρα: Αποφάσισαν κλιμάκωση και άλλες μορφές κινητοποιήσεων

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, τονίζοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Μιλώντας μάλιστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και Τρόϊκας».

Υπογραμμίζοντας δε ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε» ο κ. Καμπούρης σημείωσε «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής πάντως της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμυνταίου

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο.

Ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις», ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».

Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε, «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

Ηράκλειο: Νέο μπλόκο στον κόμβο των Μαλίων

Σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου από το πρωί της Τρίτης (23/3) θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν απόψε.

Παράλληλα, δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό για το κλείσιμο της επ΄ αόριστον όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό .

Σε στάση αναμονής οι αγρότες της Νίκαιας

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, περιμένοντας ανταπόκριση από την κυβέρνηση στην πρόταση που κατέθεσαν για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση που έχουν ζητήσει για αύριο, μετά την πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων 69 μπλόκων που συνεδρίασαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Οι αγρότες σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, και για την Τετάρτη προγραμμάτισαν με δυο λεωφορεία να ταξιδέψουν στον Προμαχώνα προκείμενου να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι τους του εκεί μπλόκου.

Αντιδράσεις και από το μπλόκο Χαλκηδόνας

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε», και πρόσθεσε, « απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μας είπε ο κ. Μηντσιούδης είναι, «αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί».

Μεταξύ άλλων τόνισε, «μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε» και πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση».

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την συνάντηση

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Ανέφεραν δε, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ' αυτού.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ακόμα ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής.

Τέλος, επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

1. ΤΕΜΠΩΝ

2. ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ

3. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

4. ΝΗΣΕΛΙΟΥ

5. ΘΗΒΩΝ

6. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

7. ΣΚΥΔΡΑΣ

8. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

9. ΗΛΕΙΑΣ

10. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ

11. ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)

12. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ

13. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

14. ΔΡΟΥΓΟΥ

15. ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ

16. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

17. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

18. ΑΡΝΙΣΣΑΣ

19. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

20. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ

21. ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)

22. ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)

23. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

24. ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

25. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

26. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ

27. ΑΝΘΙΛΗΣ

28. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ

29. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ

30. ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )

31. ΚΑΣΤΡΟΥ

32. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)

33. ΝΥΜΦΑΙΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )

34. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

35. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

36. ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )

37. ΔΟΜΟΚΟΎ

38. ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ

39. ΜΑΡΑΘΙΑΣ

40. ΙΣΘΜΟΥ

41. ΑΙΓΙΟΥ

42. ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

43. ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ

44. ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

45. ΣΚΑΛΑΣ

46. ΒΑΤΙΚΩΝ

47. ΜΟΛΑΩΝ

48. ΣΥΚΙΑΣ

49. ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

50. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ

51. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ

52. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Το tweet του Τσίπρα μετά την συνάντηση

Ικανοποίηση για τη συνάντησή του με τους αγρότες αποτυπώνεται στις αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο twitter.

Στις τρεις διαδοχικές αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η μακρά συζήτηση που είχε με τους αγρότες «ακούμπησε σε όλα τα θέματα» που τους απασχολούν, και πως είναι σίγουρος ότι «οι συνελεύσεις των αγροτών θα σταθούν θετικά απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας να δοθούν λύσεις».

«Στα 25 μέτρα που εξαγγείλαμε αποτυπώνεται τόσο η κατανόηση όσο κι η επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος από το Εθνικό Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής. Είμαι σίγουρος ότι οι συνελεύσεις των αγροτών, θα σταθούν θετικά, απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης μας να δοθούν λύσεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο tweet του.

Σχετικές ειδήσεις