ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχουν τέλος οι προσφυγικές ροές - 13.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Δεν έχουν τέλος οι προσφυγικές ροές - 13.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Δραματική είναι η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όπου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, την ώρα που στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, φτάνουν νέες «καραβιές» από τα νησιά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΚΑΡΑΒΙΕΣ» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ DER STANDART ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Το μέλλον, ωστόσο, για το προσφυγικό είναι ακόμα πιο δυσοίωνο, μετά τις αποκαλύψεις της αυστριακής Der Standard για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι έχει δει προσχέδιο του ανακοινωθέντος στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

Αριθμός, που αν επαληθευθούν οι προβλέψεις του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προκαλεί σοκ, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο, μπορεί να φτάσει και τους 100.000, μόνο μέσα στον Μάρτο!

2482655

Νέες «καραβιές» στον Πειραιά

Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση στον Πειραιά, όπου συνεχώς καταφθάνουν πλοία φορτωμένα με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου. Συνωστισμένοι στις αποθήκες του ΟΛΠ, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι περιμένουν καρτερικά το άνοιγμα των σκοπιανών συνόρων στην Ειδομένη, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι της ελπίδας.

Μόνο το βράδυ του Σαββάτου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Εξπρές Πήγασος» στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ. Κήρυκο Βαθύ.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν περισσότεροι από 5.245 πρόσφυγες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν ανά πάσα στιγμή για τον Πειραιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 09:00 το πρωί ανερχόταν στους 3.550.

Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 542.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 09:00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν

Το «μαρτύριο της σταγόνας» από τα Σκόπια

Τι και αν οι βάρκες με τους πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας, οι αρχές των Σκοπίων σφυρίζουν αδιάφορα και εφαρμόζουν το «μαρτύριο της σταγόνας», παίζοντας με τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.

Εκατό πρόσφυγες, περίπου, πέρασαν το Σάββατο από τις έξι το πρωί, έως τις έξι το απόγευμα, στα Σκόπια, ενώ το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, μέχρι τις έξι το πρωί, είχαν περάσει 186 άτομα! Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη βρίσκονται 13.000 άτομα και ώρα με την ώρα συγκεντρώνονται ακόμα περισσότερα, ο αριθμός που διασχίζει τα σύνορα μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον... ως αστείος!

Σχετικές ειδήσεις