Πολύκαστρο: Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στο βενζινάδικο

Πολύκαστρο: Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στο βενζινάδικο

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη επιχείρηση για να αδειάσει η Ειδομένη από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν βρει καταφύγιο κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, ξεκίνησε νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο γνωστό βενζινάδικο της ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας (13/06) και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, με 1.800 πρόσφυγες να οδηγούνται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν από το πρωί στην περιοχή καθώς στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονται 1.828 άτομα.

Αύριο Τρίτη, η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί στο άλλο βενζινάδικο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου διαμένουν -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες και το ξενοδοχείο στη στροφή για Ευζώνους (827 άτομα).

Σημειώνεται ότι εντός του άτυπου καταυλισμού βρίσκονται μόνο αστυνομικοί, οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί για τα ΜΜΕ (άδεια δόθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ).

Από την πρώτη στιγμή εκκένωσης της Ειδομένης είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών και από τους τρεις άτυπους καταυλισμούς (τα δύο βενζινάδικα και το ξενοδοχείο) στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η μεταφοράς τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα αίτησης χορήγησης ασύλου και μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.