ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Μουζάλα: Κίνδυνος «παγώματος» του προγράμματος μετεγκατάστασης

«Καμπανάκι» Μουζάλα: Κίνδυνος «παγώματος» του προγράμματος μετεγκατάστασης

Τον κίνδυνο «παγώματος» του προγράμματος μετεγκατάστασης, υπογράμμισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα με αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, με ευρωβουλευτές και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, στις επαφές αυτές συμμετείχαν και οι οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ τα βασικότερα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν το «πάγωμα» του προγράμματος μετεγκατάστασης, η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και η καθυστέρηση επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των επαφών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ι. Μουζάλας συναντήθηκε με Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και με τις εισηγήτριες του μεταναστευτικού πακέτου, Σεσίλια Ουίκστρομ για το Δουβλίνο, Λάουρα Φεράρα για τις διαδικασίες ασύλου και Σοφία Ίντβελ για την υποδοχή των προσφύγων. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση θέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εισηγητριών του ΕΚ όσον αφορά τα ζητήματα αυτά.

Σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση. Σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ και αντ' αυτού έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 5.400, ενώ, την ίδια στιγμή, περίπου 7.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι έτοιμοι προς μετεγκατάσταση

Σχετικές ειδήσεις