Κηδεία Μητσοτάκη: Ράγισε καρδιές ο Κυριάκος στον επικήδειο για τον πατέρα του (vid)

Κηδεία Μητσοτάκη: Ράγισε καρδιές ο Κυριάκος στον επικήδειο για τον πατέρα του (vid)

Συγκλόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

«Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες τον έπαινο. Δεν ήθελες πολλά για να ταφείς. Σου έφτανε να είσαι μαζί με τη Μαρίκα σου», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Στερνή σου επιθυμία ήταν να μη σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου, αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος στα βουνά της Κρήτης. Ήσουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε ανάμεσα από Συμπληγάδες. Και σήμερα η Ελλάδα δείχνει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και στους Κύκλωπες μιας μεγάλης κρίσης».

«Τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα είχε συμβεί, αν... Ήξερες, άλλωστε, ότι η ιστορία δεν γράφεται με αν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολιτική παρακαταθήκη του πρώην πρωθυπουργού και πατέρα του, ενώ τόνισε: «Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου».

4147075

«Τώρα περνάει στη δική μας γενιά το χρέος να πολεμήσουμε το λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χιλιάδες συμπολίτες μας θα χύσουν ένα δάκρυ βουβό», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Και πρόσθεσε, με τρεμάμενη φωνή: «Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες. Ήσουν η κολόνα του σπιτιού μας, ένας βράχος στον οποίο βρίσκαμε καταφύγιο για τις μικρές ή μεγάλες μας ανησυχίες».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρο τον επικήδειο του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:

Λύγισε ο Προκόπης Παυλόπουλος

«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας», είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρεος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη», τόνισε ο Πρόεδρος. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και εμφανώς συγκινημένος είπε: «Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή».

Ήξερε τι σημαίνει κοινοβούλιο και είχε χάσει το κοινοβούλιο σε δύσκολα και σκοτεινά χρόνια για τον τόπο, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ήταν και δεινός ρήτορας, θύμισε. Ήταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα.

«Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν...» είπε ο κ. Παυλόπουλος και παρέθεσε τις παρακαταθήκες που αφήνει πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ηταν αντίθερος σε κάθε είδους δυνάστη: απέναντι σε όσους επιδίωξαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε ήταν δικτάτορας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ήταν στάση ζωής.

4147034

Η δεύτερη παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν αφοσιωμένος στο κοινοβούλιο. Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ηξερε τί σημαίνει Κοινοβούλιο. Ηταν από εκείνους που είχε χάσει για σκοτεινά χρόνια το κοινοβούλιο. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανέναν στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σ΄εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα.

Τρίτη παρακαταθήκη η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Υπήρξε κορυφαίος ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση ήτανα από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη.

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν αυτή της ενότητας. Είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές του τόπου. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον κωνσταντίνο Μητσοτάκη. πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψήνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες.

Αναστασιάδης: Ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη

«Σεβαστέ μου φίλε, από την αναγγελία του θανάτου σου η Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Και πενθούν γιατί ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη, έναν διακεκριμένο πολιτικό, ένα σπουδαίο Έλληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που πέρασε αλλά και ζυμώθηκε μέσα από πολέμους, τον εμφύλιο σπαραγμό και εθνικές τραγωδίες, μια γενιά που αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και με αυταπάρνηση θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδα».

Επισήμανε μάλιστα πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές περιφρονώντας το όποιο πολιτικό κόστος, γιατί είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσα από τη συναισθηματική ρητορεία ή τις δημαγωγικές κορώνες, αλλά με πραγματισμό, υπευθυνότητα και τόλμη, παίρνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό, και με βασική αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα παρά αρεστός στην ευρύτερη κοινωνία».

4147109

Υπογράμμισε πως «υλοποίησε πολιτικές που αν και πολλές φορές κρίνονταν ως αντιλαϊκές, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που στη συνέχεια η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η παρουσία του ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού, δεν αποτελεί παρά την ελαχίστη αναγνώριση της ιδιαίτερης εύνοιας και αγάπης που έτρεφε για την Κύπρο, του πάθους με το οποίο στήριξε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, που θα απάλλασσε την ιδιαίτερη μου πατρίδα από το άγος της κατοχής, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προσέφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης».

Διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής και σημείωσε πως γι΄ αυτό και άλλωστε «έχω τάξει τον εαυτό μου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που αποτελούσε και το δικό σου όραμα: να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο ευρωπαϊκή, μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύεται τα δικαιώματα των πολιτών της».

Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας, εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως «υπήρξε πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μου του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ