ΕΛΛΑΔΑ

Κόλαση φωτιάς στον Κάλαμο - «Στάχτη» δεκάδες σπίτια (pics+vids)

Κόλαση φωτιάς στον Κάλαμο - «Στάχτη» δεκάδες σπίτια (pics+vids)

Φωτιά τώρα | Κάλαμος: Πύρινη κόλαση στον Κάλαμο - «Στάχτη» έγιναν σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή - Εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις - Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (13/08/2017) μεταξύ των Αγίων Αποστόλων και του Καλάμου

Κόλαση φωτιάς στον Κάλαμο. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής (13/08/2017) στον Κάλαμο και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στους Αγίους Αποστόλους.

H περιφέρεια Αττικής απέστειλε αργά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Καλάμου Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικώς, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και προκειμένου να προχωρήσουν οι περαιτέρω ενέργειες σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Κάλαμο, ο Δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

FOTIA KALAMOS11

Λίγο μετά τις 22:45 και εξαιτίας των ανέμων η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και επεκτάθηκε από τον Κάλαμο προς τον ορεινό όγκο των Αγίων Αποστόλων, με τις φλόγες να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς καίγονται σημεία όπου υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η φωτιά εκτείνεται πλέον σε πολλά μέτωπα, με τα σοβαρότερα να μαίνονται στην περιοχή των παιδικών κατασκηνώσεων - οι οποίες είχαν εκκενωθεί εγκαίρως και με ασφάλεια νωρίς το απόγευμα - ενώ απειλούνται πλέον και οι παραλιακοί οικισμοί Κυψέλη και Βλαστός.

KALAMOS PYLWNAS

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η περιφέρεια Αττικής απέστειλε αργά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Καλάμου Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Νωρίτερα το απόγευμα, οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν επικεντρωθεί στην περιοχή του Καπανδριτίου, όπου ελικόπτερα Σινούκ και αεροσκάφη Canadair προσπαθούσαν να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς τα εκεί.

fotia kalamos 3

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας, έξι υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξαιτίας των πυκνών καπνών, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά ο δήμαρχος Ωρωπού σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου τα πέντε φαίνεται πως έχουν πιο σοβαρές ζημιές. Εξάλλου, στην περιοχή, όπου μαίνεται η φωτιά ακούστηκαν περιστασιακά κάποιες εκρήξεις.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς των πυροσβεστικών δυνάμεων. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει: Πολλοί από αυτούς έβλεπαν για αρκετή ώρα το βιος τους να γίνεται «στάχτη» και ξεσπούν μπροστά στις κάμερες.

Το μέγεθος της φωτιάς είναι τέτοιο, που οι καπνοί είναι ορατοί ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις

neofotia

Εξάλλου, εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ωρωπού, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος. Παράλληλα, υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για τη φωτιά

neofotia2

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για μαζικές εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το μέτωπο της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων αυξάνεται ταχύτατα και πλέον το χωριό του Καλάμου έχει περικυκλωθεί από την φωτιά. Πληροφορίες του ΣΚΑΙ αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης του οικισμού.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικές φωτογραφίες από το σημείο

Ανοικτός «δίαυλος» Τσίπρα - Τόσκα για τις φωτιές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε να περιοριστούν το ταχύτερο δυνατό τα πύρινα μέτωπα.

Μητσοτάκης: Ευθύνη του Τόσκα να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) εμμέσως στις «διαρροές» που έγιναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών» και εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας πιο συντονισμένη δράση για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στον Κάλαμο.

«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», έγραψε στο tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε παρακάτω το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής

Με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία ενημερώθηκε για την Πυρκαγιά στον Κάλαμο, εξέφρασε τη στήριξη της στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνουν μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον αξιωματικό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Καπέλιο και ενημερώθηκα για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Εξέφρασα στον Αρχηγό τη στήριξή μου στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση για τον αξιωματικό του Σώματος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», έγραψε η κ. Γεννηματά σε ανάρτηση της στα social media.

Σχετικές ειδήσεις