ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ζάκυνθος: Νέο πύρινο μέτωπο στο χωριό Καλαμάκι

Φωτιά Ζάκυνθος: Νέο πύρινο μέτωπο στο χωριό Καλαμάκι

Φωτιά Ζάκυνθος | Ειδήσεις:Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές στην Ζάκυνθο, όπου θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για μια συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτου του νησιού και όχι από τυχαία αιτία, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.Περισσότερα από δέκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στο νησί, που καίγεται για τρίτη ημέρα, καθώς πριν λίγη ώρα μια νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της, αυτή τη φορά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Στην φωτιά έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου.

ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Δείτε πιο πάνω στη photo galler του Newsbomb.gr φωτογραφίες από το μέτωπο της φωτιά ανάμεσα στον Λαγανά και το Καλαμάκι

Την Κυριακή (13/08/2017) έφτασαν στο νησί ακόμα έξι οχήματα με 20 πυροσβέστες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Εξάλλου, επιχειρούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τύπου Ericsson, σε Αγαλά και Βασιλικό όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ τέλος, στις Βολίμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Φόβοι για εμπρησμό

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται ήδη στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.

Μόνον την περασμένη νύχτα και το πρωί της Κυριακής (13/08/2017), εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, την ώρα που μαίνονταν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 10.15 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1-5-2017 μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρίς να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πέντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.

Ο κ. Καπέλιος τόνισε ότι η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ζάκυνθο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι εννέα είναι σε εξέλιξη.

Μόνο χτες το βράδυ και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές στην περιοχή των Βολίμων, με μικρή διαφορά η μία από την άλλη. Στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκαν άλλες δύο πυρκαγιές σήμερα το πρωί, η μία στις 08.00 και άλλη την 08.30, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ λίγο αργότερα εκδηλώθηκε και η πυρκαγιά στην Δάφνη.

Συνολικά, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη στην Ζάκυνθο είναι οι εξής πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν:

  1. στις 11/08/2017 και περί ώρα 13:33 στην περιοχή Καταστάρι - Παναγούλα
  2. στις 12/08/2017 και περί ώρα 15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
  3. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
  4. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
  5. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:30 στην περιοχή Αλωνάκι 'Ανω Βολίμων
  6. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:32 στην περιοχή Σκούτα 'Ανω Βολίμων
  7. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.00 στην περιοχή Ασκός Βολίμων
  8. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.30 στην περιοχή Αγιος Νικόλαος Βολίμων
  9. στις 13/08/2017 και περι ώρα 10.15, στην περιοχή Δάφνη.

Η πέμπτη πυρκαγιά στις Βολίμες, που εκδηλώθηκε την 01.00, στην περιοχή Μεγαλώνι, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Συνολικά στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.

Πρόβλημα και στην Κεφαλλονιά

Πρόβλημα υπάρχει όμως και στην Κεφαλονιά, όπου στο ίδιο διάστημα των δύο ημερών (11-12/8/2017), εκδηλώθηκαν συνολικά 8 πυρκαγιές, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και εκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμών.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Από όλες αυτές τις πυρκαγιές σε εξέλιξη είναι μόνο οι πυρκαγιές της Ζακύνθου, ενώ η χθεσινή στο Κορωπί Αττικής είναι οριοθετημένη και δεν εμπνέει ανησυχία.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) και πάλι για την Ζάκυνθο καθώς και για: την Πελοπόννησο, την Αττική, τους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, και Κύθηρα.

Η Πυροσβεστική για άλλη μια φορά υπενθυμίζει στους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως στον αριθμό κλήσης 199.

Σχετικές ειδήσεις