Πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανδαλόπετρα - H μέθοδος των σφουγγαράδων του '60 (pics)

Πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανδαλόπετρα - H μέθοδος των σφουγγαράδων του '60 (pics)

Πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με «Σκανταλόπετρα» έκανε ο Χρόνης Χλίτσιος.

Ο αθλητής κατάφερε να καταδυθεί στα 94 μ. κατά τη διάρκεια των προπονήσεων για το «σπάσιμο» του Παγκοσμίου ρεκόρ στα 107 μ., προσπάθεια που θα γίνει στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας, το Σάββατο 26 Αυγούστου, στη μία μετά το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Διοργάνωσης Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ».

πετρα 1

Την ίδια μέρα θα κάνει την προσπάθειά της για το Παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στα 70 μ. η Janne Apokotos.

πετρα 2

Οι καταδυτικές προσπάθειες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της διοργάνωσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017», ο οποίος αρχίζει αύριο με τον 7ο Διάπλου Β. Ευβοϊκού (14.500 μ.) και συνεχίζεται με πολλούς κολυμβητικούς αγώνες την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017.

πετρα 3

Κατάδυση με σκανδαλόπετρα

Η σκανδαλόπετρα είναι μια πέτρα συνήθως από μάρμαρο, με στρογγυλεμένςς γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, που χρησιμοποιούσαν ως μέσο κατάδυσης  οι σφουγγαράδες του Αιγαίου (κυρίως στην Κάλυμνο), μέχρι το 1960 που ήρθαν τα λεγόμενα σκάφανδρα.

πετρα 4

Τότε ήταν που η κατάδυση για αλιεία σφουγγαριών μετετράπη από ελεύθερη κατάδυση σε αυτόνομη κατάδυση. Ο σφουγγαράς κρατάει την πέτρα η οποία είναι δεμένη σε μια τρύπα στην άκρη της με ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και μαζεύεται κατά την ανάδυση. Σε αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά (γάσα), την οποία περνούσε στον καρπό του ο σφουγγαράς, για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.