Βόμβα στον Βύρωνα: Οι πρώτες δηλώσεις του αντεισαγγελέα Ντογιάκου

Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του πρώην…

Επίδομα θέρμανσης: Δείτε ΕΔΩ αν το δικαιούστε - Πότε θα δοθεί

Το βασικό ποσό του επιδόματος θα αυξηθεί…

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο ο Αλέξης Τσίπρας

Με ποιους θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός

ΑΣΕΠ 10Κ/2018: Προσοχή! Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για 118 μόνιμες θέσεις εργασίας

ΑΣΕΠ - Όλες οι ειδήσεις: Ολοκληρώνεται σήμερα…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ηλεκτρονικά βιβλία για όλους από το 2019 - Νέος φόρος στις συναλλαγές

Απευθείας στο Taxisnet θα τηρούνται από το…

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα (pics)

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ», ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πλημμύρες Μάνδρα | Ειδήσεις: Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Αττική στις 15/11/2017, με απολογισμό 23 νεκρούς, αλλά και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και υλικοτεχνικές υποδομές, μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όμως εξίσου ακραία κι εγκληματική υπήρξε η ανθρώπινη αμέλεια και αυθαιρεσία που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς, στην αποτροπή αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το πόρισμα - «φωτιά» που εξέδωσε το κλιμάκιο επιθεωρητών του Γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, βάσει του οποίου καταλογίζονται συγκεκριμένες ευθύνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος που δημοσιεύονται την Πέμπτη (28/12/2017) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», οι επιθεωρητές επιρρίπτουν στο Δασαρχείο Αιγάλεω «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων». Παράλληλα, κάνουν λόγο για «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψή τους, «ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως εάν είχε ληφθεί εγκαίρως η απαραίτητη διοικητική μέριμνα, τούτο «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου, όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».

Οι ίδιοι, μολονότι διαπιστώνουν ότι πράγματι η βροχόπτωση ήταν καταιγιστική στο όρος Πατέρα γεγονός που προκάλεσε την υπερχείλιση των χειμάρρων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης, επισημαίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες καθυστέρησαν δραματικά ως προς την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλημμύρες Δυτική Αττική: Δείτε πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Πλημμύρες Δυτική Αττική: Δείτε πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Έγκλημα δίχως τιμωρία: Το δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας

Στο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης γίνεται ειδική μνεία για το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο - εργοτάξιο της Μάνδρας, εξαιτίας του οποίου μπαζώθηκε το ένα από τα δύο ρέματα που «έπνιξε» στα λασπόνερα την ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το δημοτικό αμαξοστάσιο, εντός του οποίου διέρχεται το ρέμα Σούρες, δεν είχε καμία οικοδομική άδεια.

Γράφουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές: «Στις εκθέσεις αυτοψιών που μας εστάλησαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Ελευσίνας, το εν λόγω εργοτάξιο καταγράφεται ως αυθαίρετη κατασκευή και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα αυθαίρετα».

plimmyres mandra 3

Σύμφωνα, πάντα, με το πόρισμα, υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες ιδιοκτησίες – κυρίως γήπεδα, αλλά και βιομηχανικά κτήρια  οι οποίες «εξαφάνισαν» το ρέμα, αλλά και επεκτάσεις αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που κατασκευάστηκαν καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων οικοδομικών αδειών.

Κατά τα λοιπά, το κλιμάκιο των επιθεωρητών καταλήγει σε τέσσερις σημαντικές διαπιστώσεις:

Α. Ο μεγαλύτερος αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών αφορούσε την πάνω πλευρά του ποταμού Σούρες

Β. Για παροχές νερού τέτοιου ή παρόμοιου μεγέθους η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θήβας (ΠΕΟΕΘ) λειτουργεί ως κοίτη χειμάρρου

Γ. Η κλίση του δρόμου είναι μεγάλη και το οδόστρωμα λειτουργεί ως πυθμένας της κοίτης με αποτέλεσμα να αυξάνει την ταχύτητα του νερού και τη συρτική του δύναμη

Δ. Η υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη αφορά το πιο πεδινό τμήμα του χειμάρρου.

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τις φονικές καταστροφές που είχαν προκαλέσει τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Μάνδρα στις 15/11/2017 (Πηγή φωτό: Eurokinissi)

PHOTO GALLERY