ΕΛΛΑΔΑ

Ψαράδες από το Βελβεντό έριξαν παραγάδι και έβγαλαν αυτό το ΘΗΡΙΟ! (pics)

Ψαράδες από το Βελβεντό έριξαν παραγάδι και έβγαλαν αυτό το ΘΗΡΙΟ! (pics)

Σοβαρή υποψηφιότητα για την ψαριά του καλοκαιριού (και όχι μόνο) έβαλαν το πρωί της Τρίτης (26/06) δύο άνδρες από το Βελβεντό.

Και πώς όχι, όταν οι επαγγελματίες ψαράδες, Χάρης Μπουντιός και Νίκος Κουρτίδης έβγαλαν έναν γουλιανό 84 κιλών!

Ο πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Αλιέων της περιοχής, έριξαν παραγάδι και έπιασαν το τεράστιο ψάρι, μήκους 2,30μ..

Το θηριώδες ψάρι αλιεύτηκε στη λίμνη Πολυφύτου και συγκεκριμένα κοντά στο φράγμα.

Μιλώντας μάλιστα στο kozanilife.gr, ο Μπουντιός αποκάλυψε πως στο παρελθόν έχει ξαναβγάλει ψάρια τεραστίου μεγέθους, ακόμα και διπλάσια από το συγκεκριμένο γουλιανό!

Από την πλευρά του, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρτίδης, στη συγκεκριμένη λίμνη υπάρχουν αρκετά τέτοια ψάρια, όμως δεν είναι εύκολο να τα πιάσει κανείς.

«Οι ψαριές μας είναι καλές. Η στάθμη του νερού φέτος είναι σε πολύ καλά επίπεδα και γι’ αυτό έχουμε πολύ καλές ψαριές. Ο συγκεκριμένος γουλιανός πιάστηκε σε παραγάδι. Μας δυσκόλεψε αρκετά, περίπου μια ώρα κάναμε να το βγάλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτίδης.

Ο γουλιανός είναι το πλέον μεγαλόσωμο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης. Είναι επίμηκες, χωρίς λέπια, είναι σχετικά ανθεκτικό είδος και προτιμά περιοχές με λασπώδη πυθμένα, ενώ όπως αναφέρουν οι γνώστες «δεν υπάρχει πιο νόστιμο ψάρι»!

Ο γουλιανός, το πλέον μεγαλόσωμο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης αλλά και της λίμνης μας, είναι επίμηκες, χωρίς λέπια, με πρασινωπή ή μαύρη ράχη και ανοιχτόχρωμη κοιλιά.

Είναι σχετικά ανθεκτικό είδος και προτιμά περιοχές με λασπώδη πυθμένα. Την ημέρα παραμένει μέσα στη λάσπη ή κάτω από πέτρες, ενώ τη νύχτα κινείται προς αβαθή σημεία αναζητώντας την τροφή του. Έχει πεπλατυσμένο κεφάλι με τρία ζεύγη μουστάκια από τα οποία αυτά στο επάνω χείλος είναι πολύ μακριά. Είναι αδηφάγος, αρπακτικός και ικανός να εξαφανίσει ολόκληρους ιχθυοπληθυσμούς σε περιορισμένο χώρο.

Στο στάδιο του γόνου τρέφεται από ζωοπλαγκτόν, ενώ στα άλλα στάδια και μάλιστα από πολύ νωρίς τρέφεται με ψάρια, βατράχια και πολλές φορές ακόμη και με μικρά υδρόβια πουλιά και τρωκτικά. Λόγω της εύγευστης σάρκας του αποτελεί ψάρι σημαντικής εμπορικής αξίας. Στη λίμνη της Καστοριάς έχουν ψαρευτεί γουλιανοί πάνω από 100 κιλά. Γεννάει τα αυγά του μετά το τέλος της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία του νερού υπερβεί τους 18οC, στα ρηχά νερά της λίμνης και σε περιοχές με πλούσια υδρόβια βλάστηση.