ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Εξάωρη αυτοψία των εισαγγελέων – Ζήτησαν άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Φωτιά Μάτι: Εξάωρη αυτοψία των εισαγγελέων – Ζήτησαν άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Φωτιά Μάτι | Ειδήσεις: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία Πρωτοδικών για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Πού στρέφονται οι έρευνες

Την Παρασκευή (03/08), η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, που εποπτεύει και μετέχει στις έρευνες για τις πληγείσες περιοχές στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας τη «μαύρη» εκείνη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου πραγματοποίησαν αυτοψία που διήρκησε περίπου έξι ώρες.

Οι εισαγγελείς φέρεται μάλιστα να αποκόμισαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από την επιτόπια έρευνα, ενώ ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν μακραίνει μέρα με τη μέρα, με όλο και περισσότερα στοιχεία να «αναδύονται» από τις στάχτες.

Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα, δεν περιορίζεται στα αίτια της φωτιάς και στις πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά στρέφεται και στην αναζήτηση ευθυνών σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ενεπλάκησαν με πράξεις, αλλά κυρίως με παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία οι επικοινωνίες που έχουν καταγράφει μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, τις κρίσιμες ώρες πριν και μετά την καταστροφή, προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συντρέχει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων για να αναζητήσουν απαντήσεις.

Μηνυτήρια αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Την ίδια ώρα, μηνυτήρια αναφορά για την πυρκαγιά στη Ανατολική Αττική στις 23ης Ιουλίου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωσταντοπούλου, μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης, Διαμαντή Καραναστάση.

Με αυτή στρέφονται σε βάρος κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, των οποίων πράξεις και παραλήψεις συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Μέσα στις 17 σελίδες της αναφοράς περιγράφεται σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την οποία επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.

«Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμα και στον πρωθυπουργό, οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνες καταστροφής δύο εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά

Μάτι, Κόκκινο λιμανάκι. Τόποι μαρτυρικοί. Παντού στάχτη, αποκαΐδια, απόγνωση και θλίψη.

Έχουν περάσει ακριβώς 14 ημέρες από τότε που η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από την Πεντέλη, σάρωσε τα πάντα, περνώντας μέσα από το Νέο Βουτζά και κατέληξε στο Μάτι, σκορπώντας τον όλεθρο και το θάνατο.

Οι φωτογραφίες που θα δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr κόβουν την ανάσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την ανατολική Αττική ανέρχεται πλέον στους 91. Ειδικότερα, το βράδυ της Κυριακής (05/08/2018) κατέληξε μία γυναίκα 95 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριασίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα κατέληξε κι ένας 85χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των εγκαυματιών φτάνει τους 36 και νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι έξι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έξαλλου, ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi