ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Ξεκληρίστηκαν οικογένειες – Οι σπαρακτικές ιστορίες ανθρώπων που «έσβησαν» αγκαλιά

Φωτιά Μάτι: Ξεκληρίστηκαν οικογένειες – Οι σπαρακτικές ιστορίες ανθρώπων που «έσβησαν» αγκαλιά

Φονική πυρκαγιά – Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής – Κάποιοι αγκαλιά ο ένας με τον άλλο, κάποιοι εγκλωβισμένοι στις φονικές φλόγες μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους – Ο κατάλογος των θυμάτων μακρύς – 93 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο – Οι ιστορίες πίσω από την πύρινη λαίλαπα «παγώνουν» το πανελλήνιο

Δευτέρα 23 Ιουλίου: Η Ελλάδα θρηνεί. 93 άτομα χάνονται στις φλόγες. Οικογένειες με παιδιά που δεν πρόλαβαν να κάνουν όνειρα ξεκληρίζονται. Η ανατολική Αττική φλέγεται και οι φλόγες παρασύρουν στο πέρασμά τους ανθρώπινες ζωές. Το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

Η τραγωδία σε αριθμούς

Τον τραγικό επίλογο της φονικής πυρκαγιάς έγραψε η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα των 93 ανθρώπων που «χάθηκαν» στη μανία της λαίλαπας.

fwtia mati 7

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (09/08/2018) ο συνολικός απολογισμός είναι 93 νεκροί, εκ των οποίων δύο δεν έχουν αναγνωριστεί.

Στους τακτοποιημένους νεκρούς περιλαμβάνονται 45 γυναίκες, 35 άνδρες και 11 παιδιά, μεταξύ των οποίων και το βρέφος έξι μηνών.

Χθες η σοκαριστική λίστα που δημοσιοποιήθηκε περιλάμβανε 92 νεκρούς. Λίγες ώρες αργότερα προστέθηκε ένα ακόμη θύμα στο μακρύ κατάλογο. Πρόκειται για μία εγκαυματία με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, η οποία νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο.

Ξεκληρίστηκαν 13 οικογένειες

Τουλάχιστον 13 οικογένειες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους θείους τους, τα αδέρφια τους ή τον παππού και τη γιαγιά τους.

fwtia mati 2

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τουρίστες από τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Τα περισσότερα θύματα στο Κόκκινο Λιμανάκι

Στην επίσημη λίστα δεν διευκρινίζονται τα σημεία που εντοπίστηκαν οι σοροί. Αρκετά θύματα βρέθηκαν στο δρόμο στο Μάτι, από την οδό Χρυσανθέμων μέχρι και τη Αργυρά Ακτή, όπου εγκλωβίστηκαν τα οχήματά τους.

Άλλοι εντοπίστηκαν στην οδό Ισμήνης στο Νέο Βουτζά και 27 από τα θύματα βρέθηκαν σε οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου κατέφυγαν προσπαθώντας να βρουν δίοδο στη θάλασσα.

Οι περισσότεροι πέθαναν από αναθυμιάσεις

Οι περισσότεροι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ή από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, ενώ λιγότεροι ήταν αυτοί που βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Ορισμένοι πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, όταν αναποδογύρισαν σε βάρκες τους ή τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους, καθώς κολυμπούσαν για να ξεφύγουν από τον καπνό που απλώθηκε πάνω από την παραλία. Άλλοι πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων

Οι ιστορίες μερικών έχουν γίνει γνωστές από τις πρώτες ημέρες της ανείπωτης τραγωδίας.

Τα ονόματα και φωτογραφίες τους κυκλοφορούσαν σε άτυπες λίστες αγνοουμένων, σε μία προσπάθεια των οικείων τους να τους εντοπίσουν.

DIDIMA

Έτσι δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό η ιστορία των 9χρονων διδύμων κοριτσιών, Σοφίας και Βασιλικής Φιλιπποπούλου που τελικά ταυτοποιήθηκαν μεταξύ των θυμάτων μαζί με τον παππού και τη γιαγιά τους.

Το ίδιο συνέβη και με τον βετεράνο ποδηλάτη Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο του παιδιά, Ανδρέα και Εβίτα που χάθηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι.

fitros copy

Στις 28 Ιουλίου ταυτοποιήθηκε και ο 13χρονος Δημήτρης Αλεξόπουλος που έκανε διακοπές στην περιοχή μαζί με το θείο, τον παππού και τη γιαγιά του. Όλοι μαζί είχαν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του θείου του, με την ελπίδα να φτάσουν στη θάλασσα.

Η τραγική ειρωνεία του πυροσβέστη που έσωσε κόσμο

Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα ήταν η Σμαράγδα Κανδαλέπα, 95 ετών και το μικρότερο ένα βρέφος έξι μηνών. Η είδηση του θανάτου του μωρού είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι από τις πύρινες φλόγες έχασε τη ζωή της και η μητέρα του. Τραγική ειρωνεία; Πρόκειται για συγγενείς πυροσβέστη που την ώρα της τραγωδίας επιχειρούσε στην περιοχή.

Ο 20χρονος Πάρις Κατσουλάκης ήταν βασικός συντελεστής του τουρνουά μπιτς βόλει που διεξαγόταν στο Μάτι. Σύμφωνα με κατοίκους, τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ανακαινίσει το σπίτι τους στην πληγείσα περιοχή και επρόκειτο να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.

Τέσσερα μέλη της οικογένειας Χερουβείμ εντοπίστηκαν μετά την καταστροφή στο λόφο Ζούγκλας.

Ο Ιάκωβος Κλάδιος και οι γονείς του είχαν χωριστεί κατά τη διαφυγή τους από τον άλλο γιο της οικογένειας, ο οποίος επί ημέρες τους αναζητούσε στο νεκροτομείο Αθηνών και στη Ραφήνα, μέχρι την ταυτοποίησή τους.

Θύμα της τραγωδίας και η Χρύσα Σπηλιώτη

xrysa

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγος της, Δημήτρης Τουρναβίτης. Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα το ζευγάρι έχασε τη ζωή του μαζί με δεκάδες ανθρώπους, όταν εγκλωβίστηκε στο οικόπεδο του θανάτου στην οδό Ειρήνης, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Την Αθηνά (Νέλλη) Καραλή αναζητούσε η κόρης της που είχε απευθύνει έκκληση μέσω κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ. Η Κάραλη προσπάθησε να διαφύγει στη θάλασσα για να σωθεί μαζί με το σκύλο της. Το σπίτι της τελικά δεν επλήγη από τις φλόγες, εκείνη, ωστόσο έμελλε να βρει τραγικό θάνατο στη φονική πυρκαγιά.

Ίχνη από το 40χρονο εναερίτη Σπύρο Κάκαρη έψαχναν στενός του φίλος, με τον οποίο το θύμα είχε μιλήσει για τελευταία φορά στις 18:10 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, αλλά και η οικογένειά του.

Το βράδυ της τραγικής Δευτέρας συνομίλησε στο τηλέφωνο με το φίλο του, προκειμένου να σπεύσουν στο Λύρειο Ίδρυμα για να κόψουν δέντρα, ώστε να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. «Δένω τα κορδόνια μου. Έλα να με πάρεις» ήταν τα τελευταία του λόγια.

Πηγή: εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Δείτε ΕΔΩ όλες τις δραματικές εξελίξεις στη φονική πυρκαγιά

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή στους θυελλώδεις ανέμους – Τι να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε