ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες στρατιωτικοί: Γιατί απελευθερώθηκαν τώρα Κούκλατζης και Μητρετώδης - Όλο το παρασκήνιο

Έλληνες στρατιωτικοί: Γιατί απελευθερώθηκαν τώρα Κούκλατζης και Μητρετώδης - Όλο το παρασκήνιο

Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/08), πίσω στην Ελλάδα, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία.

Σε όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο, με πολλούς παράγοντες να παίζουν ρόλο στην θετική εξέλιξη της απελευθέρωσής τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όσα συνέβησαν κατά την άφιξη των δύο στρατιωτικών

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω τους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

stratiotikoi15

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Μετά από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

stratiotikoi15

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζει ο πατέρας του Μητρετώδη: Η Παναγία έκανε το θαύμα της

Το «κλειδί» ίσως, για την αποφυλάκιση του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο εδώ και τόσους μήνες. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα, έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.

Σαν «βάλσαμο» -θυμίζουμε- ακούστηκε η αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της γείτονος.

stratiotikoi15

Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπορίσοφ να βάζουν το θέμα της απελευθέρωσης του Αγγ. Μητρεώδη και του Δ. Κούκλατζη στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Με τις ελληνικές πιέσεις να κορυφώνονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Ντόναλντ Τραμπ, Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες ενημερώνονται από πρώτο χέρι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, παρά να αναφερθεί στα βήματα που έγιναν στο θέμα τότε. Ήταν η στιγμή των πράξεων, όχι των λόγων.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Δεκαπενταύγουστος με κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρά φαινόμενα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δείτε αυτό στο σπίτι σας πηγαίντε ΑΜΕΣΩΣ στην Αστυνομία! (vid)