ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό - Φωτιές Μάτι: Στέλνουν ΕΝΦΙΑ στους πυρόπληκτους - Δείτε τα εκκαθαριστικά (pics)

Αποκλειστικό - Φωτιές Μάτι: Στέλνουν ΕΝΦΙΑ στους πυρόπληκτους - Δείτε τα εκκαθαριστικά (pics)

Αντιμέτωποι με έναν ακόμα εφιάλτη είναι οι κάτοικοι σε Μάτι καιΝέο Βουτζά, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς.

Απανωτές καταγγελίες πυρόπληκτων καταφτάνουν από νωρίς το πρωί στο Newsbomb.gr, σύμφωνα με τις οποίες, όλοι οι κάτοικοι που έχασαν τους ανθρώπους τους και τις περιουσίες τους, ξεκίνησαν να λαμβάνουν και εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Και όλα αυτά, για σπίτια που είτε καταστράφηκαν μερικώς είτε δεν υπάρχουν πια! Η κυρία Κατερίνα -κάτοικος στο Μάτι- που έχασε το σπίτι της μάς έστειλε τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 που πρέπει να πληρώσει για ένα σπίτι που κάηκε ολοσχερώς. Η ηλικιωμένη είναι σε απελπισία, γιατί μέσα στη θλίψη και τον θρήνο της για τους 98 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στην περιοχή -εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν γείτονές της-, τώρα καλείται και να πάει μέχρι την εφορία για να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα και να απαλλαχθεί από τον σχετικό φόρο.

Δείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και το Ε9 της κ. Κατερίνας:

ενφια1
ενφια2

«Η τραγωδία για εμάς δεν σταματά. Δεν μας έφτανε που μείναμε στο δρόμο και χωρίς σπίτια, τώρα μας στέλνουν και εκκαθαριστικά για να πληρώσουμε φόρο για τα σπίτια μας που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς», δηλώνει με απόγνωση στοNewsbomb.gr, ο πυρόπληκτος, Παναγιώτης Μακρής, του οποίου το διαμέρισμα (στην οδό Ποσειδώνος - στο Μάτι) έπαθε μεγάλη ζημιά μετά την φωτιά στο Μάτι. «Έπρεπε το κράτος να είχε βρει έναν τρόπο, ώστε να απαλλαχθούν οι κατεστραμμένες κατοικίες από τον ΕΝΦΙΑ και να μην τρέχουμε στις εφορίες!», προσθέτει ο κ. Μακρής με νόημα.

Τρόπος αυτόματης εξαίρεσης των κατεστραμμένων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ κατά την εκκαθάριση του φόρου δεν βρέθηκε. Και έτσι, οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους για να δηλώσουν την καταστροφή του ακινήτου προκειμένου να απαλλαγούν από το φόρο. Ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι «οι πυρόπληκτοι δικαιούνται απαλλαγή για το κατεστραμμένο ακίνητο - κατ’ εξαίρεση του νόμου που ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται επί της περιουσιακής κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου 2018».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μουζάκης, «Η απαλλαγή ενσωματώθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι: «Κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών που ορίζονται στο παρόν άρθρο».

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία - Όλα τα βήματα

  1. Αρμόδιος για τη χορήγηση της απαλλαγής είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. όπου εκδίδεται το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ κάθε έτους
  2. Για τη χορήγηση της απαλλαγής απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ
  3. Η αίτηση είναι τυποποιημένη (σύμφωνα με την ΠΟΛ.1200/2017 - υπόδειγμα 1Α) το οποίο επέχει θέση δήλωσης
  4. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο
  5. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., το οποίο και αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου. Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης, ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Οι διαβεβαιώσεις του Σπίρτζη

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, είχε διαβεβαιώσει ότι, «θα επιδιωχθεί να γίνει αυτομάτως η ενημέρωση του taxisnet για την απαλλαγή του εν λόγω φόρου ώστε να μην απαιτούνται αιτήσεις των πυρόπληκτων. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί και οι πυρόπληκτοι διαπιστώσουν ότι τους έχει χρεωθεί ο ΕΝΦΙΑ, να μην ανησυχήσουν, διότι είναι κάτι προσωρινό και θα αφαιρεθεί μόλις προσαρμοστεί το Σύστημα».