ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι μεγάλες παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε για να μην το πληρώσετε ακριβά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι μεγάλες παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε για να μην το πληρώσετε ακριβά

H διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να ξεκίνησε, ωστόσο τα νοικοκυριά «παγωμένα» ακόμη παρακολουθούν από... μακριά τις υψηλές του τιμές. Μάλιστα, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι, ενώ συνήθως οι παραγγελίες άρχιζαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, φέτος σχεδόν κανείς δεν παρήγγειλε πετρέλαιο θέρμανσης.

«Δεν έχει γίνει καν η πρώτη παραγγελία», δηλώνει στο CNN Greece, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Άγγελος Τούντας, λίγες ώρες αφού ξεκίνησε η διάθεση. Ο κ. Τούντας ανέφερε επιπλέον με νόημα ότι, «δεν είναι προγραμματισμένη σήμερα (σ.σ.χθες) παράδοση. Εμείς απλά προμηθευόμαστε στο πρατήριό μας για να έχουμε μήπως έρθει και μάς ζητήσει κάποιος».

Οι περισσότερες οικογένειες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν με χαμηλό κόστος (ξυλόσομπες, κλιματιστικά κτλ), αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος αναμένεται σε Αττική - Θεσσαλονίκη να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, και να κινείται μεταξύ 1,14-1,20 ευρώ. Πέρυσι, η τιμή του άγγιζε τα 0,94-0,95 ευρώ.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης -η διάθεσή του οποίου άρχισε από χθες, Δευτέρα 15/10/2018-, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν για να μην «πιαστούν κορόιδα», δίνει ο Άγγελος Τούντας. Σημαντική κίνηση κατά τον κ. Τούντα είναι, ο καταναλωτής να μετρήσει πόσα εκατοστά είναι το ύψος του υπάρχοντος πετρελαίου στη δεξαμενή, πριν αρχίσει να βάζει πετρέλαιο το βυτιοφόρο αυτοκίνητο. Μάλιστα, γι' αυτή τη μέτρηση, η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Πώς να προστατευτεί ο καταναλωτής από το νοθευμένο πετρέλαιο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Άγγελος Τούντας, ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό.

Τι να κάνετε εάν πιστεύετε ότι σας έβαλαν λιγότερο απ’ όσο πληρώσατε

α) πρέπει να ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στην τηλεφωνική γραμμή 1520

β) το πετρέλαιο πρέπει να παραληφθεί υπογράφοντας την ένδειξη «με επιφύλαξη».

Προσοχή στις υπερβολικά χαμηλές τιμές

Υπερβολικά χαμηλές τιμές θα πρέπει να δημιουργούν αίσθημα επί πλέον ελέγχου, διότι τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων και γενικότερα των εμπόρων καυσίμων είναι πολύ μικρά και τα έξοδα ανελαστικά, έτσι διαφορές τιμών χαμηλότερες που είναι χαμηλότερες των 2-3 λεπτών από τη μέση τιμή λιανικής συνήθως δεν είναι κοστολογικά εμπορικά αποδεκτές».

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης

Επίδομα στέγασης: Έτσι θα πάρετε έως 2.500 ευρώ το χρόνο

Καιρός: Υποχωρεί η συννεφιά και ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (pics)