ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα θέρμανσης: Τα σενάρια που εξετάζονται για τη χορήγησή του

Επίδομα θέρμανσης: Τα σενάρια που εξετάζονται για τη χορήγησή του

Τρόπους να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έως τα 1,25 ευρώ το λίτρο αναζητεί η κυβέρνηση.

Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και στη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά.

Η έκρηξη της τιμής κατά 22% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι φόροι.

Ύστερα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Ύστερα από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ), με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά, όπως άλλωστε και το πλήθος των δικαιούχων.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα, χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου, με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.