ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άλλο ευρωεκλογές, άλλο εθνικές εκλογές»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άλλο ευρωεκλογές, άλλο εθνικές εκλογές»

Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη αλλά δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Ο πήχης είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών, τόνισε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ επιχείρησε να αποσυνδέσει τις ευρωεκλογές από τις εθνικές κάλπες αν και όπως είπε η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα σηκώσει το γάντι. «Την επόμενη ημέρα πάλι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Άλλα κόμματα θέλουν να κάνουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα. Θα σηκώσουμε το γάντι. Έχουμε έργο να δείξουμε και θητεία μπροστά μας. Εμείς όμως δεν σταματάμε να μιλάμε για την σημασία της Ευρώπης. Θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Το ζήτημά μας είναι πως θα εκπροσωπηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Για το επιθυμητό ποσοστό και για τον πήχη που βάζει έθεσε τα ποσοστά της ευρωκάλπης του 2019: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες. Έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Ανταγωνιστικότητα, άμυνα και αγροτική πολιτική. Αυτοί είναι οι μεγάλοι μας στόχοι και είναι ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της Ευρώπης». Επί της ουσίας δηλαδή ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχη τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33% χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμούς.

Το σενάριο των κακών αποτελεσμάτων – Δεν θα πέσει η κυβέρνηση

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απέφυγε να επεκταθεί, αλλά σχολίασε με νόημα ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη ΝΔ θα υπάρξει προβληματισμός: «Ήδη ακούω όλα αυτά αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα προβληματιστούμε. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να ενισχύσουν το εντυπωσιακό μας ποσοστό στις εθνικές εκλογές». Πρόσθεσε μάλιστα: «Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αν δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, ούτε θα πέσει η κυβέρνηση ούτε θα έχουμε εκλογές».

Για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ είπε: «Έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές» είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για Ανδρουλάκη και Κασσελάκη

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «ο κύριος Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με αφορμή ένα περιστατικό που έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Είδαμε εργαλειοποίηση και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και απαντήσαμε σημείο- σημείο. Ένας είναι ο κριτής και αυτός είναι η ΕΕ που μας δίνει εύσημα. Ειδικά για τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, υπάρχει Έλληνας που να μην πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Για το αν έχει επιλέξει αντίπαλο υπογράμμισε ότι δυσκολεύεται να κάνει διάλογο με τον Κασσελάκη διότι δεν έχει πολιτική πρόταση, ούτε αρχή μέση και τέλος: «Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όχι ο Κασσελάκης. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνουν στα κεντροαριστερά είναι δικό τους θέμα. Η Ελλάδα πέρασε μια κρίση μεγαλύτερη από ό,τι πέρασε οποιαδήποτε χώρα. Καλύπτουμε το χαμένο έδαφος, αλλά θαύματα δεν μπορώ να κάνω». Ειδικά για τον Στεφ. Κασσελάκη πρόσθεσε: «Καλό είναι στην πολιτική να μην υπάρχουν προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Κοιτάξτε τι έχουν πει για εμένα, έχω ακούσει απείρως πιο βαριά πράγματα από όσα έχω πει. Θα κριθούμε όλοι στις εκλογές του 2027. Καλό θα ήταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στοιχειωδώς στοιχειοθετημένο. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτική πρόταση, μην χαρακτηρίσω τι είναι».

Κάλυψε τους πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν είναι δίπλα του στον προεκλογικό αγώνα οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. «Εγώ προσωπικά τους νιώθω δίπλα μου», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει Πρωθυπουργός επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα».