ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Κατσίφα: Τι μεταδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος από το Αργυρόκαστρο (βίντεο)

Κηδεία Κατσίφα: Τι μεταδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος από το Αργυρόκαστρο (βίντεο)

Κωνσταντίνος Κατσίφας | Ειδήσεις:Στα χέρια της οικογένειας του θα βρεθει η σορός του 35χρονου Έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Αλβανών αστυνομικών, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου - Στο χωριό αναμένεται να φθάσουν πούλμαν με βορειοηπειρώτες οι οποίοι θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο

Μαζί με την σορό του 35χρονου, ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης παρέλαβε αντίγραφο του αλβανικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου για να το παραδώσει στα μέλη της οικογένειας του θύματος.

Οι αλβανικές Αρχές έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης το «πράσινο φως» στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα για την παραλαβή της σορού του γιου τους.

Για το σκοπό αυτό, ο πατέρας και η αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα μετέβησαν από το χωριό Βουλιαράτες στα Τίρανα.

Από τα ξημερώματα η σορός βρίσκεται σε γραφείο τελετών διπλανού χωριού και μέχρι το μεσημέρι θα μεταφερθεί στο σπίτι του όπου αναμένεται να περιμένουν δεκάδες συγγενείς και φίλοι.

Δείτε τι μεταδίδει από το χωριό του Έλληνα ομογενούς ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος

Η σορός του 35χρονου θα παραμείνει στο σπίτι της οικογένειας όλη την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Βουλιαρατιού, η νεκρώσιμος ακολουθία. Η ώρα της κηδείας δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί είτε στις 11:00 το πρωί είτε στις 14:00 μετά το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος των συλλόγου βορειοηπειρωτών Μ. Καραθάνος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι θα φτάσουν πούλμαν στην περιοχή όπου θα γίνει η κηδεία με όσους θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον 35χρονο.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία επίσημη ενέργεια προκειμένου να παραδοθεί η σορός του 35χρονου νωρίτερα στην οικογένεια.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η αποκάλυψη του δικηγόρου της οικογένειας Κατσίφα, κ. Ναυρίδη, ότι η επιστροφή της σορού δεν έγινε νωρίτερα, «επειδή», όπως είπε, «οι αλβανικές Αρχές φοβούνταν ότι αν γινόταν η κηδεία του Κατσίφα το Σαββατοκύριακο, θα υπήρχαν επεισόδια».

«Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς υπάρχει μειονότητα στην Αλβανία και λόγω της εθνικής εορτής υπήρχε μεγάλη ένταση», πρόσθεσε ο συνήγορος της οικογένειας Κατσίφα.

Κατά τον ίδιο, «η έρευνα της Εισαγγελίας δεν έχει να περιμένει κάτι άλλο δεδομένου ότι πέρασε και το Σαββατοκύριακο».

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αλβανικής Αστυνομίας διέψευσε κατηγορηματικά στο κλιμάκιο των Ελλήνων αξιωματικών που πήγε στη γειτονική χώρα, την ύπαρξη βίντεο από την αλβανική αστυνομία που να έχει καταγράψει το αιματηρό περιστατικό με τον 35χρονο ομογενή.

Παρέμβαση του Αλβανού πρόεδρου Ιλίρ Μέτα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το epiruspost.gr, χρειάστηκε τελικώς η παρέμβαση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της γειτονικής χώρας, για να σταματήσουν οι παλινωδίες των αλβανικών Αρχών γύρω από την επιστροφή της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους οικείους του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο κ. Μέτα ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.

Στην επιστολή του, ο κ. Ντούλες είχε αναδείξει την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος σημειώνοντας την ανάγκη να παραδοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ώστε να τελεστεί η κηδεία του στους Βουλιαράτες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το epiruspost.gr, στην Εισαγγελία Βαρεών Εγκλημάτων στα Τίρανα έγινε η συνάντηση κλιμακίου συμβούλων απ' το επιτελείο του Προέδρου στην Γενική Εισαγγελία του Κράτους με την Γενική Εισαγγελέα, Άρτα Μάρκου, και με την συμμετοχή της Προϊστάμενης της Εισαγγελίας, Ντονίκα Πρέλια.

Η Εισαγγελία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν και στην ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Λυκουρέζος: Να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας Α. Λυκουρέζος μιλώντας στον ANT1 σημείωσε πως στόχος της οικογένειας είναι να μάθει τι ακριβώς έγινε. «Δεν θα είναι εύκολο το έργο. Πρέπει όμως να δούμε τι έχει γίνει ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες εκεί που πρέπει».