ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: Οι πρώτες φωτογραφίες - Έτσι θα είναι πλέον οι σχολικές αίθουσες στην Ελλάδα

Σχολεία: Οι πρώτες φωτογραφίες - Έτσι θα είναι πλέον οι σχολικές αίθουσες στην Ελλάδα
INTIME NEWS

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων που αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαίου για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται ως απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και καθηγητών, ενώ οι τάξεις που έχουν περισσότερους από 15 μαθητές «σπάνε» και δημιουργούνται νέα μικρότερα τμήματα με αλφαβητική σειρά.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία το 66% των τμημάτων ομάδων προσανατολισμού Γ' Λυκείου έχουν αριθμό μαθητών <=15 , ενώ το 74% των τμημάτων τομέων Γ' Λυκείου στα ΕΠΑΛ έχουν μαθητές <=15.

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι για φέτος δεν διεξάγονται οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των τύπων.

Εξαιρούνται οι εξετάσεις των κατ' ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών, οι απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Γ.Ε.Λ. των παρελθόντων ετών καθώς και των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.

Δείτε την ΚΥΑ εδώ

Στους υπολογιστές για το μάθημα της Πληροφορικής θα χρησιμοποιηθεί μεμβράνη οικιακής χρήσης στα πληκτρολόγια.

Τέλος, τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, ενω αποσφηνίζεται ότι για το σχολικό έτος 2019 - 2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

Δείτε πώς θα είναι οι σχολικές αίθουσες στις παρακάτω φωτογραφίες:

Πώς θα γίνεται η προσέλευση των μαθητών

Στα σχολεία εστάλη σήμερα, Πέμπτη και εγκύκλιος με οδηγίες για τη διαρρύθμιση των αιθουσών και την οργάνωση των διαλειμμάτων.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει:

Για την προσέλευση στο χώρο του σχολείου

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση - αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Για τη διαρρύθμιση των αιθουσών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι σημαντική η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Ωράρια διαλειμμάτων

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Για τους καθηγητές Γυμνασίων

Ειδικότερα, για τους καθηγητές Γυμνασίου, η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δύναται, έως την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων, να ορίζεται από τον διευθυντή σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες σε κάθε περίσταση.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικό οδηγό για τη συμπεριφορά μέσα στη σχολική μονάδα

Οδηγίες του ΕΟΔΥ σε Διευθυντές σχολείων, Εκπαιδευτικούς, Γονείς/Κηδεμόνες και Μαθητές

Στο μεταξύ, την Τετάρτη εστάλησαν στις σχολικές μονάδες αναλυτικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν ενημερωτικά σημειώματα προς Διευθυντές σχολείων, Εκπαιδευτικούς, Γονείς/Κηδεμόνες και Μαθητές.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για τους διευθυντές
Δείτε ΕΔΩ οδηγίες για τον καθαρισμό και την εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό στα σχολεία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ακτοπλοΐα: Αυτό είναι το σχέδιο για το πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι