ΠΑΙΔΕΙΑ

«Πρεμιέρα» για τα σχολεία στη μετά-κορονοϊό εποχή - Κεραμέως: Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας

«Πρεμιέρα» για τα σχολεία στη μετά-κορονοϊό εποχή - Κεραμέως: Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας

Άνοιξαν τα σχολεία για τη Γ' Λυκείου σήμερα, Δευτέρα (11/05) πρώτη ημέρα μετά την αναστολή της λειτουργίας τους τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού.

«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός, συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Με θερμομέτρηση και σημάδια στο προαύλιο άνοιξαν τα σχολεία

Σε ένα πρωτόγνωρο για τα σχολικά χρονικά, περιβάλλον έχουν μπει από το πρωί χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα τηρούνται με ευλάβεια. Σήμερα, ημέρα επανέναρξης των σχολείων -με την επιστροφή της Γ' Λυκείου- στον δήμο Γλυφάδας πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε κάθε μαθητή και σε κάθε εκπαιδευτικό που εισέρχεται στις σχολικές μονάδες.

Εργαζόμενοι του δήμου Γλυφάδας θα βρίσκονται κάθε πρωί από τις 7, στις εισόδους των σχολείων για τη θερμομέτρηση με ειδικό εξοπλισμό, δηλαδή ειδικές θερμικές κάμερες και θερμόμετρα υπερύθρων ανέπαφης μέτρησης.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery του Newsbomb.gr:

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναφέρει ότι «έχουμε διπλασιάσει τις βάρδιες των ανθρώπων που θα καθαρίζουν εδώ καθημερινά και εφαρμόζουμε επιπροσθέτως, προληπτικά, το μέτρο της θερμομέτρησης. Θα κάνουμε θερμομέτρηση σε όλα τα παιδιά μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Την επόμενη εβδομάδα,την Δευτέρα 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων. Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Ενημερωτικά φυλλάδια και αντισηπτικά στη Νέα Ερυθραία

Η κάμερα του Newsbomb.gr το πρωί της Δευτέρας (11/05) βρέθηκε και στο «Αναξαγόρειο» Λύκειο Νέας Ερυθραίας. Στην είσοδο του σχολείου υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία μοιράζονται στους μαθητές, καθώς και αντισηπτικά που θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στο κτήριο. Τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται έχουν τοιχοκολληθεί και εντός του σχολείου.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Μία μαθήτρια, η Κατερίνα που είναι και πρόεδρος του 15μελούς, δήλωσε στο Newsbomb.gr πως της έλειψε το σχολείο αλλά παράλληλα εκφράζει και την ανησυχία της για τον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προαύλιο χώρο των σχολείων, στο δάπεδο υπάρχουν σημάδια ώστε οι μαθητές να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει λίστα με όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι κηδεμόνες κατά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να τηρούν τα εξής:

 • Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
 • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
 • Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
 • Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
 • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

Διαβάστε επίσης: Άνοιγμα σχολείων: Έτσι θα κάθονται οι μαθητές στις τάξεις (σχεδιαγράμματα ζιγκ - ζαγκ)

Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί

 • Να ενημερώσουν τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
 • Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
 • Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
 • Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
 • Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες

 • Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
 • Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
 • Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο «restart στον τουρισμό»: Πώς θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία και παραλίες-Τι αλλάζει στις πτήσεις