ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανοίγουν τα σχολεία: Τα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο Infographic του Newsbomb.gr

Μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Στις 13 Σεπτεμβρίου επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις αίθουσες.
Ζωή Κατσιγιάννη/Newsbomb.gr

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα, ποιοι και πώς θα μπαίνουν στις αίθουσες, τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος.

Λιγότερο από μια εβδομάδα είναι το διάστημα που απομένει μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, για τη μαθητική περίοδο 2021-2022. Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς σε όλα τα σχολεία της χώρας, με στόχο της κυβέρνησης, όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές, να αποτελεί η δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου.

Το γεγονός ότι η πανδημία, όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει αλλά επιμένει, και ο κίνδυνος του κορονοϊού, προφανώς και έχει φέρει συγκεκριμένα μέτρα στο πώς θα μπαίνουν στις αίθουσες μαθητές και εκπαιδευτικοί, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση ανίχνευσης κρούσματος σε εκπαιδευτικό, μαθητή ή φοιτητή.

Πώς θα προσέρχονται οι μαθητές στα σχολεία

Οι μαθητές, από 12 ετών και άνω, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί θα απαιτείται δήλωση αρνητικού self test το οποίο θα πραγματοποιείται Τρίτη και Παρασκευή ως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Πώς θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Ισχύουν ακριβώς τα ίδια και με τους μαθητές, ήτοι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Σε ό,τι αφορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί θα απαιτείται αρνητικό εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται Τρίτη και Παρασκευή, με ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση του εργαζόμενου εκπαιδευτικού.

Τι θα συμβεί αν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού

Σε περίπτωση ανεύρεσης κρούσματος κορονοϊού, το άτομο που ανιχνεύτηκε ως θετικό απομακρύνεται άμεσα από το σχολείο και μένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει μετά από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τρεις από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών.

Οι στενές επαφές των κρουσμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο. Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδετυτικοί θα κάνουν δυο εργαστηριακά rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι κάθονται δίπλα, εμπρός ή πίσω από αυτόν που ανιχνεύθηκε θετικός θα υποβάλλονται καθημερινά σε self test.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν δυο self test ανεξαρτήτως της θέσης τους.

Για να κλείσει ένα τμήμα και να «επιστρατευτεί» για αυτό η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, θα πρέπει το ποσοστό κρουσμάτων κορονοϊού σε αυτό να ξεπερνούν το 50% του.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr για την επιστροφή στα σχολεία

Επιστροφή μαθητών μέτρα Infographic
Τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολείαΖωή Κατσιγιάννη / Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδης επίθεση στο Πασαλιμάνι: Το προφίλ των Τούρκων - Ο δράστης ήθελε να στείλει «μήνυμα»

Εμβολιασμοί: Έως τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας - Ποιους αφορά

Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές