ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέα μέτρα: Πάλι δεν άλλαξαν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία - «Φωνάζουν» οι ειδικοί

Νέα μέτρα: Πάλι δεν άλλαξαν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία - «Φωνάζουν» οι ειδικοί

Νέα μέτρα: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι εισηγήσεις των ειδικών για νέα πιο αυστηρά μέτρα στα σχολεία από τη νέα χρονιά, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι κυριαρχεί και στη χώρα μας, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας σήμερα.

Περιορισμούς στη διασκέδαση και στα γήπεδα, αλλά και αύξηση του μέτρου της τηλεργασίας και την επέκταση της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας και σε άλλους τομείς, ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας για ακόμη μία φορά έξω τα σχολεία.

Αν και, όπως είπε ο υπουργός, η διασπορά του κορονοϊού είναι πιο έντονη στις νεαρές ηλικίες που βγαίνουν και διασκεδάζουν, τα πρωτόκολλα για τη λειτουργεία των σχολείων έμειναν ξανά ανέπαφα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου με το 50+1%, μία εβδομάδα περίπου μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καταλαβαίνετε ότι οι αίθουσες θα μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μεγαλύτερα μέλη των οικογενειών και κατά συνέπεια την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών για άμεσα μέτρα στις εκπαιδευτικές μονάδες. «Όσο αργούμε να πάρουμε τα μέτρα, τόσο το κύμα θα είναι χειρότερο. Θα πρόσθετα να προσέξουμε τη νεολαία και ειδικά τα σχολεία», τόνισε σήμερα ο καθηγητής κ. Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα αναφορικά με τα σχολεία και το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Είναι τόσο μεγάλη η διάδοση στη νεολαία που φοβάμαι ότι θα κλείσουν πολλά τμήματα», προσέθεσε ο κ. Τζανάκης. «Καλύτερα να κλείσουμε μια εβδομάδα και να πάρει παράταση η σχολική χρονιά τον Ιούνιο», κατέληξε.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτοί είναι οι νέοι περιορισμοί για νυχτερινά κέντρα, μάσκες, γήπεδα και τηλεργασία

Χαμός στον αέρα με Μαλέσκου και Χαλκιά: «Για σένα κούκλα μου», «το όνομά μου είναι Ιωάννα»

Πάτρα: «Με αγαπάει ο Θεός, έχω ρεπό», είπε ο 42χρονος λίγες ώρες πριν από το μοιραίο τροχαίο