ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: Νέο πρωτόκολλο για τον κορονοϊό πριν την έναρξη των μαθημάτων - Ανησυχία για 7ο κύμα

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο
Intime News

Με νέο ειδικό πρωτόκολλο για τον κορονοϊό που θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά 2022-2023

Για το 7ο κύμα του κορονοϊού ανησυχούν οι ειδικοί και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Στόχος του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega είναι να επιστρέψουν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές χωρίς μέτρα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στις αίθουσες χωρίς τη διενέργεια self test, ωστόσο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, ίσως να υπάρξει σύσταση για ένα self test πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για τη μη χρήση μάσκας στις τάξεις ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές στο πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί το νέο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα στα σχολεία αναμένεται να γίνουν γνωστά λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να χτυπήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022.

Παράλληλα, από τη νέα χρονιά θα ισχύσει και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 που είναι σήμερα μέχρι τις 17:30. Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Ο στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός:

Αφ’ ενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω:

  • δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων
  • επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Αφ’ ετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας, με:

  • προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων,
  • περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο,
  • επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης.