ΠΑΙΔΕΙΑ

Τράπεζα Θεμάτων: Απομονώθηκαν οι επιθέσεις, λένε τα υπουργεία - Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες

Τράπεζα Θεμάτων: Απομονώθηκαν οι επιθέσεις, λένε τα υπουργεία - Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες
INTIME NEWS

Τράπεζα Θεμάτων: Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν και απέκρουσαν τις επιθέσεις κατά της Τράπεζας Θεμάτων ενώ βρίσκονται σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι εξετάσεις της Γ' Λυκείου ολοκληρώθηκαν και πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια.

Η ανακοίνωση

«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση.

Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό. Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

«H τράπεζα θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες»

Ουσιαστικά ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, αναφορικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε από χθες με την τράπεζα θεμάτων και την άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Το πρόβλημα αφορά την ψηφιακή καρδιά του κράτους, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζεται από τις 6 το πρωί και αντιμετωπίζεται με επιτυχία, όπως είπε.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα του προβλήματος, σημείωσε και πρόσθεσε ότι 1.370 σχολεία έχουν ήδη μπει στην πλατφόρμα και έχουν κατεβάσει θέματα.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι εχθες το βράδυ ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ' όλα αυτά «βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες».

Οι εξετάσεις θα γίνουν, ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, είπε ο κ. Αντωνίου και διαβεβαίωσε ότι θα τελειώσουν όλα τα σχολεία σήμερα.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο» είπε ο κ. Αντωνίου.

Σκέρτσος: Η πιο σημαντικη ιστορικά επίθεση σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό

Ανακοινώσεις για το πρόβλημα που προέκυψε με την Τράπεζα Θεμάτων θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα, όπως έκανε γνωστό σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Μίλησε για την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, η οποία προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Δήλωσε έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα από τις 8 το πρωί, υπάρχει πλέον κανονική ροή θεμάτων προς όλα τα σχολεία και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Τόνισε επίσης ότι η διεξαγωγή των πανελλαδικών είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Δείτε τι δηλώνει διευθυντής σχολείου για την ταλαιπωρία των μαθητών:

Τράπεζα Θεμάτων - Σφακιανάκης: Η επίθεση θα μπορούσε να αποφευχθεί - Η έκκληση για τις πανελλήνιες

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της κατάρρευσης της πλατφόρμας, τονίζοντας: «Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις.

Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε η επίθεση των χάκερ στην «τράπεζα θεμάτων», ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε: «Βέβαια μπορούμε να βρούμε, εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται» και συνέχισε:

«Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερς βγάζουν ανακοινώσεις». Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνορπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας έκανε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.

Τα ψηφιακά αποτυπώματα των δραστών ερευνά η αστυνομία

Την έρευνα για το θέμα ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που πλέον κάνουν την έρευνα για να δουν και να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα που κρύβονται από πίσω, χρησιμοποίησαν ένα κακόβουλο λογισμικό με το οποίο, όπως εξήγησαν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, παγιδεύουν ουσιαστικά κάποιους υπολογιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους στέλνουν απανωτά ερωτήματα, απανωτά αιτήματα στην εν λόγω ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρξει το πρόβλημα και να μην μπορεί να ανταποκριθεί, να μη δέχεται άλλα.

Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί της Δίωξης ψάχνουν, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις διευθύνσεις, δηλαδή τις λεγόμενες IP, ούτως ώστε μέσα από να βρεθούν τα ψηφιακά αποτυπώματα που μπορεί να άφησαν οι δράστες.

Αυτό που εξηγούσαν είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι στην Ελλάδα, μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο αυτό το λογισμικό, ενώ ανέφεραν επίσης ότι είτε οι δράστες μπορούν να το δημιουργήσουν μόνοι τους είτε να δώσουν από 500 ευρώ μέχρι χιλιάδες ευρώ. Για τους αστυνομικούς της Δίωξης αυτές οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται ως πιο συχνές, όμως αυτή τη φορά δημιουργήθηκε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς ήταν σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Θεμάτων: Απομονώθηκαν οι επιθέσεις, λένε τα υπουργεία - Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες

Τράπεζα Θεμάτων - Σφακιανάκης: Η επίθεση θα μπορούσε να αποφευχθεί - Η έκκληση για τις πανελλήνιες

«H τράπεζα θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες»

Σχετικές ειδήσεις