ΠΑΙΔΕΙΑ

Τράπεζα Θεμάτων: Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση σε δημόσιο οργανισμό – Συναγερμός για τις Πανελλήνιες

Τράπεζα Θεμάτων: Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση σε δημόσιο οργανισμό – Συναγερμός για τις Πανελλήνιες

Από τη Δευτέρα ξεκίνησε μία μεγάλη κυβερνοεπίθεση από 114 χώρες στο σύστημα μετάδοσης θεμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου.

Συγκεκριμένα μπήκαν στο σύστημα εκατομμύρια χρήστες και καθυστέρησαν την μετάδοση των θεμάτων 3 με 4 ώρες.

Από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξε θέμα διαρροής θεμάτων, αλλά υπήρξε θέμα αναφορικά με την εξέταση.

Κυβερνοεπίθεση και την Τρίτη

Νέα κυβερνοεπίθεση, αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, προκάλεσε και την Τρίτη, προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, η κακόβουλη επίθεση απομονώθηκε, ωστόσο η πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων γίνεται με αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Κανένα πρόβλημα στις Πανελλήνιες

Το σύστημα των Πανελλαδικών είναι απόλυτα διασφαλισμένο, η μετάδοση είναι δορυφορική, είναι άλλη η πλατφόρμα και άλλο σύστημα με πολλές δικλείδες ασφαλείας.

Το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων δημιουργήθηκε καθώς έγιναν 280.000 προσπάθειες ανά δευτερόλεπτο, να μπουν στο σύστημα. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 165 εκ. χτυπήματα σε 1 ώρα που προέρχονταν από 114 διαφορετικές χώρες. Αυτό σημαίνει πως το κόστος της επίθεσης ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.

Για το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά συμβάν κυβερνοεπίθεση, έχει επέμβει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει δοθεί εντολή στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αρχίσουν να ψάχνουν να βρουν τις γραμμές και από πού ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία, ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.