ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2023 - ΕΠΑΛ: Ομαλά η διεξαγωγή των εξετάσεων - Κόπτσης: Απόλυτα ασφαλές το σύστημα

Πανελλήνιες 2023 - ΕΠΑΛ: Ομαλά η διεξαγωγή των εξετάσεων - Κόπτσης: Απόλυτα ασφαλές το σύστημα
INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πανελλήνιες 2023 - ΕΠΑΛ: Οι εξετάσεις τους θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου

Η πρώτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια ξεκίνησε ομαλά σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ δίνουν εξετάσεις στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας) με το υπουργείο Παιδείας να παρέχει από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώσεις πώς οι διαδικασίες θα κυλήσουν απρόσκοπτα, καθώς το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις δυο προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρώντας τους μαθητές.

«Νομίζω ότι κερδίσαμε τη μάχη. Το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας έκανε και κάνει ό,τι είναι δυνατόν να διασφαλίσει αξιοκρατία, αξιοπιστία, ασφάλεια και το αδιάβλητο εξετάσεων» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι απόλυτα ασφαλές, με ασφαλιστικές δικλείδες πολλές, με εναλλακτικές λύσεις» είπε και συμπλήρωσε «τώρα είναι η ώρα των μαθητών μας. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό να δείξουμε ότι πραγματικά τους σκεφτόμαστε και ότι μας ενδιαφέρει να είναι ήρεμοι και ψυχικά και συναισθηματικά και να επιδιώκουμε όχι όπως τις προηγούμενες ημέρες με αντιθέσεις αλλά με ομοθυμία ό, τι αφορά τους μαθητές μας να είμαστε δίπλα τους. Οι εξετάσεις είναι σταθμός στη ζωή τους, μια περίοδος επιστέγασμα μιας προσπάθειας δώδεκα ετών και οφείλουμε να σταθούμε όλοι με περίσκεψη, με σεβασμό, να τους αφήσουμε ανεπηρέαστους αυτές τις μέρες».

Όπως εξήγησε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το σύστημα στην περίπτωση των Πανελλαδικών λειτουργεί διαφορετικά:

– Υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων.
– Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα.
– Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό.
– Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπ. Παιδείας τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ανακοινωθούν μετά τις 10:00 π.μ.

Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Υπογραμμίζεται πως το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2023: Διασφαλισμένες παρά τις «επιθέσεις» στην Τράπεζα Θεμάτων λέει ο Κόπτσης

Τράπεζα Θεμάτων: «Ήταν μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης», λέει ο Αλέξανδρος Κόπτσης

Ξυλοδαρμός 11χρονου στα Πατήσια - Κόπτσης: Το περιστατικό διερευνάται – Θα υπάρξουν συνέπειες