ΠΑΙΔΕΙΑ

Θέματα Λύσεις Πανελληνίων 2023: Οι απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού

Θέματα Λύσεις Πανελληνίων 2023: Οι απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού
Intime News

Θέματα Λύσεις Πανελληνίων 2023: Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ κλήθηκαν να εξεταστούν στην Οικονομία Προσανατολισμού και το Newsbomb.gr δίνει τις απαντήσεις στα θέματα που «έπεσαν» στην τελευταία μέρα των Πανελλαδικών.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν το πρωί της Δευτέρας στο μάθημα Οικονομία Προσανατολισμού.

Οι τέσσερις σελίδες με τα θέματα της Οικονομίας Προσανατολισμού, μοιράστηκαν στους υποψήφιους χωρίς προβλήματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα λίγο μετά τις 10:00.

Αναλυτικά το θέμα της Οικονομίας Προσανατολισμού στις Πανελλήνιες 2023

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ A

A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.

α. Στην απλούστερη μορφή του το οικονομικό κύκλωμα περιλαμβάνει τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, νοικοκυριών και εργατικών σωματείων.

β. Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου.

γ. Ο αριθμός των επιχειρήσεων σε μια αγορά προϊόντος, ως προσδιοριστικός παράγοντας, αφορά αποκλειστικά στην αγοραία καμπύλη προσφοράς.

δ. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της κατώτατης τιμής (PK) και της τιμής ισορροπίας (PO), τόσο μικρότερη είναι η πλεονάζουσα προσφορά ( ή πλεόνασμα) του προϊόντος στην αγορά.

ε. Οι φόροι δαπάνης, που λέγονται και έμμεσοι φόροι, επιβαρύνουν άνισα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

Μονάδες 15

Για τις παρακάτω προτάσεις Α2 και Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της κάθε πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Α2. Στη βραχυχρόνια περίοδο, καθώς αυξάνεται η παραγωγή ενός προϊόντος, η συμβολή του μέσου σταθερού κόστους στη διαμόρφωση του μέσου συνολικού κόστους

α. αυξάνεται.

β. παραμένει σταθερή.

γ. μειώνεται.

δ. είναι μηδενική.

Μονάδες 5

Α3. Η καμπύλη ζήτησης ενός αγαθού είναι ευθεία γραμμή και τέμνει τον άξονα των τιμών στο σημείο Α και τον άξονα των ποσοτήτων στο σημείο Β. Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας στο σημείο Β

α. είναι |ED | = 1.

β. είναι |ED | = 0.

γ. είναι 0 < |ED | < 1.

δ. τείνει στο άπειρο.

Μονάδες 5

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Β

Β1. α. Να αναπτύξετε την έννοια του κρατικού προϋπολογισμού.

( μονάδες 7)

β. Ποια πορεία ακολουθείται από τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι την υλοποίησή του;

γ. Ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο κρατικός προϋπολογισμός;

( μονάδες 3)

( μονάδες 6)

δ. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού; ( μονάδες 2) Να εξηγήσετε ποια μορφή προϋπολογισμού επιλέγεται στην περίπτωση της ύφεσης και αυξημένης ανεργίας ( μονάδες

4) και ποια στην περίπτωση μεγάλης απασχόλησης και αυξανόμενων τιμών. ( μονάδες 3)

Μονάδες 25

ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΤΗ

ΘΕΜΑ Γ

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα στοιχεία μιας υποθετικής οικονομίας για τα έτη 2000, 2001 και 2002, στην οποία παράγεται μόνο ένα αγαθό.

Έτος

2000

Έτος

2001

Έτος

2002

Τιμή ( σε ευρώ)

20

32

Ποσότητα ( σε μονάδες)

5.000

Α. Ε. Π.* σε τρέχουσες τιμές ( σε ευρώ)

132.000

Δείκτης τιμών (%)

100

Α. Ε. Π. σε σταθερές τιμές ( σε ευρώ)

100.000

120.000

Κατά Κεφαλήν Πραγματικό Α. Ε. Π. ( σε ευρώ)

1.000

Πληθυσμός ( αριθμός ατόμων)

110

120

*Α. Ε. Π.: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

Γ1. Να συμπληρώσετε τα κενά του πίνακα, παρουσιάζοντας τους σχετικούς υπολογισμούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρυθμός πληθωρισμού από το έτος 2000 στο έτος 2001 είναι 20%.

Μονάδες 11

Γ2. Μεταξύ των ετών 2000 και 2001, ποιο μέρος της μεταβολής του Α. Ε. Π. σε τρέχουσες τιμές οφείλεται στη μεταβολή της παραγόμενης ποσότητας ( μονάδα 1) και ποιο μέρος της μεταβολής του Α. Ε. Π. σε τρέχουσες τιμές οφείλεται στη μεταβολή της τιμής; ( μονάδες 3)

Μονάδες 4

Γ3. Να υπολογίσετε την πραγματική ποσοστιαία μεταβολή του Α. Ε.Π. από το έτος 2001 στο έτος 2002, σε σταθερές τιμές του έτους 2002.

( Στην απάντησή σας να κρατήσετε το ακέραιο μέρος της μεταβολής).

Μονάδες 4

Γ4. Με βάση τα δεδομένα του πίνακα, τι διαπιστώνετε σχετικά με το βιοτικό επίπεδο της χώρας διαχρονικά;

Μονάδες 2

Γ5. Αν στο έτος 2002, η εκροή εισοδήματος προς το εξωτερικό ισούται με

6.000 ευρώ, ενώ η εισροή εισοδήματος από το εξωτερικό είναι 30% μεγαλύτερη σε σχέση με την εκροή εισοδήματος προς το εξωτερικό, να υπολογίσετε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του έτος 2002 σε τρέχουσες τιμές.

Μονάδες 4

ΟΜΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΘΕΜΑ Δ

Οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς στην αγορά ενός προϊόντος είναι γραμμικές. Το σημείο ισορροπίας της αγοράς είναι P1 = 10 χρηματικές μονάδες ( χ. μ.) και Q1 = 120 μονάδες προϊόντος ( μ. π.). Μία μεταβολή της τεχνολογίας παραγωγής του προϊόντος μετατοπίζει παράλληλα την καμπύλη προσφοράς και το νέο σημείο ισορροπίας διαμορφώνεται σε P2 = 20 χ. μ. και Q2 = 80 μ. π.

Το κράτος θεωρεί τη νέα τιμή ισορροπίας υψηλή για τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και για αυτό επιβάλλει ανώτατη τιμή PΑ = 15 χ. μ. Σε αυτήν την τιμή δημιουργείται έλλειμμα ίσο με 60 μ. π.

Δ1. Να προσδιορίσετε τις γραμμικές συναρτήσεις ζήτησης (QD ) ( μονάδες 4) και προσφοράς (QS1 ) ( μονάδες 2), καθώς και τη νέα γραμμική συνάρτηση προσφοράς (QS2 ). ( μονάδες 6)

Μονάδες 12

Δ2. Ποια είναι η μεταβολή που επήλθε στην τεχνολογία παραγωγής του προϊόντος; ( μονάδα 1) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. ( μονάδες 2)

Μονάδες 3

Δ3. Να υπολογίσετε το μέγιστο πιθανό «καπέλο» στην τιμή του προϊόντος, στην περίπτωση που το σύνολο της προσφερόμενης ποσότητας διατίθεται στη μέγιστη τιμή της «μαύρης αγοράς».

Μονάδες 5

Δ4. Να απεικονίσετε σε κοινό διάγραμμα την καμπύλη ζήτησης, τις καμπύλες προσφοράς, το έλλειμμα και το «καπέλο».

Μονάδες 5

ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΘΕΜΑ Α

Α.1. α. Λ

β, Σ

γ. Σ

δ. Λ

ε. Σ

Α.2. γ

Α.3. β

ΘΕΜ Α Β

Β.1. α. βλ.σχολ.βιβ. σελ. 182 -183 : Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένας λογαριασμός……έκφραση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής

Β. βλ.σχολ. βιβ. σελ.183: Τελειώνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός…… προβαίνουν στην υλοποίησή του.

Γ. βλ. σχολ.βιβ. σελ.183: Υπάρχει μια γενική αλλά εσφαλμένη εντύπωση…..Φυσικά, μπορεί να είναι ισοσκελισμένος

Δ. βλ.σχολ. βιβ. σελ.183: Η κατάσταση του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τη γενική οικονομική συγκυρία και την από την οικονομικη πολιτική που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει……. Σε αυτή την περίπτωση η πλεονασματικότητα του προϋπολογισμού πρέπει να προέλθει από αύξηση των εσόδων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2023

Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr θα βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων.

Το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2023 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023, έως ότου ανακοινωθούν.

Παράλληλα, το Newsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝΕΟ», θα δημοσιεύει κάθε ημέρα μέχρι την έναρξη των εξετάσεων, θέματα προσομοίωσης για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές 2023.

Νέο Φροντιστήριο: 55 χρόνια επιτυχίες

Ο όμιλος Νέο Φροντιστήριο, ιδρύθηκε το 1968 και σήμερα αριθμεί πάνω από 82 εκπαιδευτικά κέντρα με 600 καθηγητές, 70 συνεργάτες διευθυντές σπουδών κάθε ειδικότητας, πλήρη σειρά εκδόσεων και πλούσιο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Η πλούσια ακαδημαϊκή του παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη, αφού οι άνθρωποι του βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση αφουγκραζόμενοι τις νέες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας.