ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας

Πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας

Μέλη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας του ΑΠΘ», ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να γίνει δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές που προωθεί.

Οι πανεπιστημιακοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών μέσω του Διαδικτύου, για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αντιδρούν και σε μία σειρά προωθούμενων ρυθμίσεων όπως είναι η κατάργηση των Συμβουλίων, η παύση της θητείας των νυν πρυτάνεων, η αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές και λειτουργίες των διοικητικών οργάνων, η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές και η επιστροφή των "αιωνίων" φοιτητών.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο «αποτελεί μία προσπάθεια ολικής επαναφοράς στην πραγματικότητα του 1980 και είναι το αποτέλεσμα ιδεοληψιών και εμμονών σε παλαιότερες πρακτικές, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε θεσμική υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΠΘ» ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

Από την μεριά της η καθηγήτρια του Τμήματος ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Νέτα Αποστολίδου σημείωσε ότι «μείζον ζήτημα συνιστά η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, που εκλέχθηκαν με μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία από όλα τα μέλη ΔΕΠ, όλων των Πανεπιστημίων της χώρας και έχουν μία δημοκρατική νομιμοποίηση, που είναι αναμφισβήτητη» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένα εκλεγμένο όργανο, με εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, για τον συνολικό προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων».

Ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης αναφερόμενος σε προωθούμενος αλλαγές για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου τόνισε ότι «επανερχόμαστε σε μία εντελώς ασαφή και γενικόλογη διατύπωση του ασύλου, που αφήνει εκ νέου το πανεπιστήμιο ανοχύρωτο».

Για δυσανάλογα υψηλό ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις λειτουργίες των διοικητικών οργάνων των Πανεπιστημίων έκανε λόγο ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, εκτιμώντας ότι «θα αναβιώσει τις φοιτητικές παρατάξεις, τις παρατάξεις όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και θα έχουμε παρατάξεις κομματικές, που θα αρχίσουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων εξουσίας και συνδιαλλαγής κάτω από το τραπέζι».

Πηγή: ΑΠΕ