ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε όλα τα πεδία

Πανελλήνιες 2015: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε όλα τα πεδία

Μετά τις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων 2015, με τα θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής Κατεύθυνσης που ήταν υψηλής δυσκολίας, να ρίχνουν -όπως αναμένεται- τις βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο. Από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες.

Η αγωνία είναι στο κατακόρυφο για τους χιλιάδες μαθητές που περιμένουν να αναρτηθούν στα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ όλης της χώρας, οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων 2015.

Αυτό αναμένεται να γίνει από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου ενώ παράλληλα την ημέρα της ανάρτησης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://results.minedu.gov.gr (η οποία δεν λειτουργεί ακόμα) πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο τους, σε κεφαλαία ελληνικά.

Η ανακοίνωση των βάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου, με τους υποψήφιους έως τότε να συμβουλεύονται αν επιθυμούν, τις Βάσεις 2014.

Τα θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής Κατεύθυνσης που ήταν υψηλής δυσκολίας, αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο.

Δύο ακόμα παράγοντες που θα επηρεάσουν την κίνηση των βάσεων είναι, ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων και η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Ποια είναι η εικόνα των Βάσεων 2015 στις κατευθύνσεις:

1ο Πεδίο Θεωρητικές Επιστήμες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα (αν αυτές επαληθευτούν) οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε Ιστορία και Αρχαιολογία και Θεατρικές Σπουδές έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων.

2ο και 4ο πεδίο Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές

Οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρυσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.

3ο πεδίο Επιστήμες Υγείας

Η δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι. Σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.

4ο πεδίο Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης

Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως οι βάσεις θα μείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς οι θέσεις μειώθηκαν και πιο λίγοι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.

Άρχισε η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών

Εν τω μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι μπορούν να παραλάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από το Λύκειό τους και με αυτόν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση (http://exams.it.minedu.gov.gr) του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου σε πρώτη φάση να μελετήσουν το μηχανογραφικό και σε πρώτη φάση να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μηχανογραφικό.