ΠΑΙΔΕΙΑ

Στην... εντατική η Παιδεία: Υπολειτουργούν τα ολοήμερα - 6.000 τα κενά των εκπαιδευτικών

Στην... εντατική η Παιδεία: Υπολειτουργούν τα ολοήμερα - 6.000 τα κενά των εκπαιδευτικών

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Οι διευθυντές σχολείων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές διαγραφές μαθητών από το απογευματινό πρόγραμμα καθώς πολλά ολοήμερα υπολειτουργούν ή δεν έχουν ανοίξει όλα τα τμήματά τους. Την ίδια ώρα σε Γυμνάσια και Λύκεια υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις με την ΟΛΜΕ να καταγγέλει ότι ακόμα και πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα δεν έχουν αρχίσει ακόμα να διδάσκονται.

Αυτό τονίζει, σε σημερινό της (10/010) δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι ελλείψεις στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη κινούνται στις 6.000, με 4.000 κενά να υπολογίζονται στην Πρωτοβάθμια και 2.000 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (σ.σ. το απόγευμα της Δευτέρας, 9 Οκτωβρίου έγιναν γύρω στις 1.500 προσλήψεις προσλήψεις καθηγητών).

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει τους αριθμούς αυτούς και στο νέο κύμα προσλήψεων που ετοιμάζει δεν έχει οριστικοποιήσει το συνολικό αριθμό που θα διατεθεί στις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ελλείψεις θα υπάρξουν και στην παράλληλη στήριξη, με τα περίπου 6.000 αιτήματα να μην καλύπτονται στο σύνολό τους.

Η κατάσταση κυρίως στην επαρχία αλλά και σε αρκετά σχολεία της πρωτεύουσας θέλει ολοήμερα σχολεία -λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών- να λειτουργούν μέχρι τις 3 αντί για τις 4 το απόγευμα όπως προβλέπεται και σε άλλα να υπάρχει λειτουργία λιγότερων τμημάτων από τη ζήτηση που υπάρχει αλλά και ολοήμερων που ακόμα δεν έχουν αρχίσει.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως φιλόλογοι και φυσικοί, ακόμα και στην Αθήνα, ενώ όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος» υπάρχουν και περιπτώσεις μαθημάτων τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά και ακόμα δεν διδάσκονται, όπως στην περίπτωση του Λυκείου της Σαντορίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε Σαντορίνη και Μύκονο, τα τεράστια προβλήματα στέγασης που προέκυψαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν λυθεί στο σύνολό τους.

Σχετικές ειδήσεις