ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Επίτιμος δημότης Σερρών ανακηρύχτηκε η κ. Περιστέρη

Αμφίπολη: Επίτιμος δημότης Σερρών ανακηρύχτηκε η κ. Περιστέρη

Εμφανώς συγκινημένη η επικεφαλής της ανασκαφής στο τύμβο Καστά στην ανασκαφή της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη παρέλαβε το μετάλλιο της πόλης των Σερρών από το δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη.

Η κ. Περιστέρη δεν θέλησε ωστόσο να αναφέρει κάτι περισσότερο για την πορεία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως δήλωσε, ''σήμερα δεν θα μιλήσουμε για την ανασκαφή. Σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή.''

Η ανακήρυξη έγινε σε ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης της υψηλής επιστημονικής της προσφοράς στην αποκάλυψη των αρχαιολογικών θησαυρών του τύμβου Καστά της Αμφίπολης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την πλευρά του ο δήμρχος Σερρών δήλωσε πως ''χωρίς την συμβολή της κ. Περιστέρη δεν θα αναδεικνύονταν όπως θα έπρεπε τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης''.

Η αποκάλυψη εντός ημερών

Σε λίγα εικοσιτετράωρα θα γνωρίζουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού της Αμφίπολης, σημαντικές πληροφορίες που θα περιορίσουν κατά πολύ τη λίστα με τους υποψήφιους που «διεκδικούν» τον τάφο.

Οι επικεφαλής επιστήμονες που ανέλαβαν να εξετάσουν το οστεολογικό υλικό αναμένεται να δώσουν αύριο, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού το πόρισμα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αναφέρει το γραφείο Τύπο του υπουργείου.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες αγωνίας, το μυστήριο της Αμφίπολης αποκαλύπτεται... εν μέρει. Αν και στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο οι πληροφορίες που θα δώσει το πόρισμα των ανθρωπολόγων είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα μακροπρόθεσμα.

Οι αναλύσεις του σκελετού από τις ανθρωπολόγους Σέβη Τριανταφύλλου και Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου θα μας πληροφορήσουν για το φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού, στοιχεία που θα περιορίσουν τη λίστα των υποψηφίων.

Όσον αφορά τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του νεκρού και πιθανώς το όνομά του, θα χρειαστούν ακόμη πολλοί μήνες και εξειδικευμένες αναλύσεις του γενετικού υλικού.

Πηγή φωτογραφιών: seleo.gr

Πηγή βίντεο: foni.gr

Σχετικές ειδήσεις