ΣΕΙΣΜΟΙ

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη
INTIME NEWS

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (02/05) και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη - Ακολούθησε μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός -που σημειώθηκε στις 15:51 του Σαββάτου- ήταν έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 63 χλμ. νότια της Ιεράπετρας και το εστιακό του βάθος στα 9,1 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Δείτε στη gallery το επίκεντρο του σεισμού:

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί

Δέκα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Στις 16.33 καταγράφηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ. Ο σεισμός σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και εντοπίζεται 122 χιλιόμετρα νότια της Άρβης.

Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία

Μία πρώτη εικόνα για τα στοιχεία του σεισμού των έδωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε νότια της Κρήτης 100 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Είναι ένας σεισμός ο οποίος έγινε στο προωθημένο τμήμα των εφιπεύσεων του ελληνικού τόξου πάνω στην Αφρική», είπε στο Newsbomb.gr o κ. Λέκκας.

«Είναι ένα μέτωπο το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Ευτυχώς έγινε μακριά από την ηπειρωτική Κρήτη. Συνεπώς δεν επηρεάζει το χώρο και έχει και ένα μικρό βάθος οπότε αποσβένεται γρήγορα μέσα στο υπέδαφος» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Χουλιάρας: «Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας»

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει για τον σεισμό σε ανάρτησή του στο Facebook: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε επιφανειακό εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων,σε λίγο θα έχουμε περισσότερα από την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας και ήδη καταγράφουμε μικρότερες δονήσεις επίσης θετική ένδειξη ότι είναι πιθανότατα ο κύριος σεισμός, μην ανησυχείτε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα - Οδηγίες για την είσοδο μας στα καταστήματα

Σχετικές ειδήσεις